«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λέσβου και Λήμνου, κατά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αποτελεί δείγμα της ασίγαστης αντίθεσης του ελληνικού λαού στο καθεστώς των Μνημονίων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις εντολές της τρόϊκας».

Κατά την περιοδεία του στη Μυτιλήνη (1/12/17), ο Γιάννης Τόλιος μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ, σε συνέντευξη στα τοπικά «μ.μ.ε.», τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «για μια ακόμα φορά κλιμάκιο των «θεσμών» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) βρίσκεται στην Αθήνα, για να επιβάλλει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία η υποταγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτελεί υπάκουα, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία. Τα τελευταία γεγονότα με τις επιθέσεις των ΜΑΤ με καπνογόνα εντός του Ειρηνοδικείου Αθήνας κατά πολιτών που αντιδρούν στην εφαρμογή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αρπαγής κατοικιών, δείχνει ότι οι αντιλαϊκές επιλογές συνοδεύονται και από αυταρχικά κατασταλτικά μέτρα.

Η εφαρμογή «εδώ και τώρα» των «προαπαιτούμενων» της τρίτης αξιολόγησης, έχει άμεση σχέση με τα μέτρα στο νέο Προϋπολογισμό 2018, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται κατάργηση του καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα Νησιά Βόρειου Αιγαίου – που αντισταθμίζει το αυξημένο μεταφορικό κόστος – παρά την έντονη αντίδραση των κατοίκων με τη γενική απεργία στη Λέσβο και Λήμνο, την κατάληψη της ΔΟΥ Μυτιλήνης από συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου και την κήρυξη νέας απεργίας και συγκέντρωσης, στις 14 Δεκέμβρη ’17, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.  Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού, χρειάζεται αποσυμφόρηση των νησιών (κυρίως προς τις χώρες της ΕΕ) και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών ασύλου.

Η κυβέρνηση με το νέο Προϋπολογισμό 2018, επιβάλλει νέους φόρους ύψους 1 δις, κυρίως στα μισθωτούς-συνταξιούχους, ενώ από την άλλη μειώνει κατά 111 εκατ. € τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ & ΕΠΕ). Ταυτόχρονα περικόπτει για μια ακόμα χρονιά κοινωνικές δαπάνες ύψους 1,6 δις, ενώ προσπαθεί με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» να ρίξει «στάχτη στα μάτια» σε φτωχά λαϊκά στρώματα, κρύβοντας ότι το «πλεόνασμα» δεν αποτελεί «παραγωγικό πλεόνασμα», αλλά «πλεόνασμα λιτότητας και φτωχοποίησης» του ελληνικού λαού, από την ασταμάτητη φορολεηλασία και τη μείωση μισθών και συντάξεων. Συνεπίκουροι αυτής της πολιτικής, είναι ολόκληρο το μπλοκ των μνημονιακών κομμάτων στη Βουλή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, κά), η οικονομική ελίτ και τα κυρίαρχα media με τους διαπλεκόμενους δημοσιογράφους.

Η «Λαϊκή Ενότητα» (ΛΑΕ) αντιπαλεύει, με όλες της τις δυνάμεις αυτήν την πολιτική, προβάλλοντας μια εναλλακτική πολιτική φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση, με άξονες την κατάργηση της λιτότητας και ενίσχυση αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων, τη διακοπή εξυπηρέτησης του χρέους με στόχο τη βαθιά διαγραφή του, την απαλλαγή από την επιτροπεία της ευρωζώνης και μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, μέτρα ανακούφισης των αγροτών, επαγγελματιών και ΕΒΕ, «Σεισάχθεια» στα χρέη λαϊκών οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και περιουσία και την εφαρμογή πολιτικής παραγωγικής ανόρθωσης και αύξησης της απασχόλησης ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Η ισχυροποίηση του κινήματος, «αντίστασης και ανατροπής», αποτελεί το μόνο φερέγγυο βήμα για άνοιγμα του δρόμου σε μια τέτοια ελπιδοφόρα προοπτική.

Μυτιλήνη                                                             

 1/12/17