Eκλογές 26 και 27 Νοέμβρη στους Δικηγορικούς Συλλόγους

“Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή – Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο” στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

Στις  26 και 27 Νοέμβρη 2017, δηλαδή σήμερα και αύριο, Κυριακή και Δευτέρα  διεξάγονται  οι εκλογές  για  την  ανάδειξη  Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου στο  Δικηγορικό  Σύλλογο  Αθηνών. Η θετική εξέλιξη είναι ότι έχει συγκροτηθεί  ένα  Ενωτικό  Ριζοσπαστικό Αριστερό Ψηφοδέλτιο, στο οποίο συμμετέχουν  δυνάμεις της  Λαϊκής Ενότητας, δυνάμεις  της  ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων οργανώσεων της Ριζοσπαστικής και αντιμνημονιακής αριστεράς και  ανένταχτοι  αριστεροί  και αντιμνημονιακοί αγωνιστές  δικηγόροι  με  θητεία στα  κινήματα , στην  αυτοδιοίκηση, στις  νομικές  αντιμνημονιακές  πρωτοβουλίες , αλλά  και  στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Ο τίτλος του ψηφοδελτίου είναι  «Εναλλακτική Παρέμβαση- Δικηγορική Ανατροπή  – Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο», χωρίς υποψήφιο Πρόεδρο.

Η εκλογική επιτυχία αυτού του ψηφοδελτίου και η εκπροσώπησή του στο  Διοικητικό  Συμβούλιο του  Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών , που είναι  ο  μεγαλύτερος Επιστημονικός Σύλλογος  της  Χώρας, θα  αναβαθμίσει τη  θεσμική  εκπροσώπηση  των  θέσεών  και  των  απόψεών  του  στα  μεγάλα πολιτικά ζητήματα που καθημερινά ανακύπτουν (Ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας, Πλειστηριασμοί, Αποδιάρθρωση των Εργασιακών Σχέσεων, Ασφαλιστικό, Προσφυγικό , Αντιφασιστικό μέτωπο κ.λπ).

Η Iskra παραθέτει την εκλογική διακήρυξη αυτού του ενωτικού ψηφοδελτίου:

«Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 26-27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ

ΕΝΩΤΙΚΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ!

Οι επερχόμενες εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας θα διεξαχθούν στις συνθήκες της μεγάλης κοινωνικής καταστροφής που έχει επέλθει στην ελληνική κοινωνία τα 8 χρόνια της κρίσης και 7 των μνημονίων. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ στο πλαίσιο της διαχείρισης του ίδιου συστήματος εξουσίας και διακυβέρνησης που έφερε τη χώρα στην κρίση, τη μνημονιακή δέσμευση, τη θρησκευτική προσήλωση την απάνθρωπη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αλυσίδες της Ευρωζώνης. Στον κλάδο μας, δε, είναι υπεύθυνη για την ψήφιση και εφαρμογή του χειρότερο ως τώρα από τα μέτρα που έχουν τσακίσει τη δικηγορία, το νέο ασφαλιστικό που οδηγεί στην πλήρη διάλυσης του συστήματος συνταξιοδότησης και πρόνοιας και στην ιδιωτικοποίηση, ενώ πολλαπλασιάζει και επιταχύνει τις πολλές ρυθμίσεις, φορολογικές και άλλες, που καθιστούν το επάγγελμά μας ακόμη πιο ασφυκτικό. Ο,τι έχει θεσπιστεί για τους δικηγόρους τα τελευταία χρόνια οδηγεί αναπόδραστα στο σβήσιμο κάθε ίχνους από τις συνθήκες του επαγγέλματος όπως το οραματιστήκαμε, το βιώσαμε, το κρίναμε. Οδηγεί αναπόδραστα στο κλείσιμο γραφείων, στην εγκατάλειψη, στη φτώχεια και την εξαθλίωση των αμοιβών και σε ένα μέλλον γαλέρας στις μεγάλες (στις πολύ μεγάλες) εταιρίες, τράπεζες, ασφαλιστικές, που είναι οι μόνες που ωφελούνται.

Οι συνθήκες εργασίας για τους περισσότερους από εμάς, ιδίως για τους νέους, τους μισθωτούς και τους ασκούμενους δικηγόρους, είναι στην ουσία συνθήκες φτώχειας και εργασιακής σκλαβιάς. Όσοι καταφέρνουμε ακόμη και επιβιώνουμε σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, βρισκόμαστε μόνιμα πλέον σε φορολογική και ασφαλιστική ομηρία, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει πια να δουλεύουμε. Η απειλή της μόνιμης ανεργίας ή της αναγκαστικής μετανάστευσης είναι παρούσα σε κάθε στάδιο αναζήτησης εργασίας, από τη λήψη του πτυχίου μέχρι και μετά από δεκαετίες δικηγορίας. Ταυτόχρονα, τα δύο τελευταία έτη, με την εφαρμογή του νέου φορολογικού και του νέου ασφαλιστικού, η κατάσταση για τους περισσότερους από εμάς έχει υπερβεί το όριο. Εκατοντάδες συνάδελφοι κάθε εξάμηνο εγκαταλείπουν το επάγγελμα γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Για τη μεγάλη μάζα των συναδέλφων που είναι «μισθωτοί συνεργάτες» η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ και ολοένα χειροτερεύει. Είμαστε μισθωτοί υπάλληλοι με όλα τα μειονεκτήματα του «ελεύθερου επαγγελματία» και χωρίς καμία κατοχύρωση (από αυτές που έχουν μείνει) του υπαλλήλου. Σε ακόμη πιο απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι ασκούμενοι συνάδελφοι. Δίνουν πια δύσκολες πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο σώμα σε πολλά μαθήματα, σαν να ξανακάνουν δυο χρόνια απ’ τη Σχολή. Ύστερα εξαναγκάζονται να αναζητούν δουλειά με αδιανόητα χαμηλές αμοιβές, χαμηλότερες ακόμη και από τον ελάχιστο μισθό, ενώ κάνουν πολύωρη, και σκληρή συνήθως δουλειά, αφού από το πρωί μέχρι το μεσημέρι τρέχουν από δικαστήριο σε υπηρεσίες και το απόγευμα μέχρι αργά εκτελούν εντολές στο γραφείο. Είναι γνωστό ότι με την κάλυψη της ηγεσίας του Συλλόγου, η αμοιβή του ασκούμενου στην «πιάτσα» κυμαίνεται στα 300-400€.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι ολόκληρης της χώρας εδώ και χρόνια έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε υπεράσπιση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων της τεράστιας πλειοψηφίας των συναδέλφων, ιδίως των νέων και των ασκούμενων. Αντίθετα, ακόμα και όταν συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, επέλεγαν πάντα τις λιγότερο «επικίνδυνες», αφήνοντας αναπάντητη την κατασυκοφάντησή τους και δεν πήρε ποτέ την πρωτοβουλία να διεκδικήσει τα στοιχειώδη συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων, αλλά μόνο επιχείρησε να προστατεύσει την ελίτ των εταιριών και μεγάλων γραφείων. Ειδικά μετά και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, η ηγεσία ιδίως του ΔΣΑ, ο μόνος ρόλος που αναλαμβάνει είναι αυτός του μεσολαβητή και πλασιέ ειδικών υπηρεσιών (ιδιωτικής ασφάλισης, εκπτώσεων σε καταστήματα, πιστωτικών καρτών, pos κ.ο.κ.).

Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και έχουμε την εμπειρία για να το αλλάξουμε. Σε κάθε περίοδο που γινόταν προσπάθεια να προχωρήσουν οξεία κυβερνητικά μέτρα ενάντια στο δικηγορικό κλάδο, εμείς κινητοποιηθήκαμε και συχνά πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, ακόμη και σε αντίθεση με την ηγεσία. Στις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιβολή του Φ.Π.Α. το καλοκαίρι του 2010, στους αγώνες ενάντια στο «Μεσοπρόθεσμο» και την «απελευθέρωση του επαγγέλματος» το χειμώνα του 2012, στην πολύμηνη αποχή ενάντια στο ασφαλιστικό του 2016, δώσαμε μάχες, καταφέραμε να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, έστω και με μεγάλες δυσκολίες, συγκροτήσαμε Επιτροπές Αγώνα που επιχείρησαν να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά τους αγώνες μας, να συσπειρώσουν όλους εκείνους τους συναδέλφους που είδαν το αδιέξοδο των συμβιβασμένων ηγεσιών. Σε αυτές τις παρακαταθήκες στηριζόμαστε και επιχειρούμε να οικοδομήσουμε αντιστάσεις και αγώνες για τα μικρά και τα μεγάλα της δικηγορίας, για τα μικρά και τα μεγάλα της δικαιοσύνης, για όλη την κοινωνία.

Θέλουμε να εκφραστούν όλοι οι μισθωτοί δικηγόροι, οι «συνεργάτες», οι ασκούμενοι συνάδελφοι, οι συνάδελφοι που εργάζονται στις ΜΚΟ για τα δικαιώματα των προσφύγων, οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι που παλεύουν να ζήσουν από τη δουλειά τους. Ο ΔΣΑ παρά τις μεγάλες δυσκολίες, παρά το ότι συμμετέχουν σε αυτόν δικηγόροι με αντιθετικά συμφέροντα, μπορεί εντός αυτού να ακουστεί και να εκφραστεί η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, ιδίως αυτών που βρίσκονται στο στόχαστρο και στις χειρότερες θέσεις. Οι εκλογές του φθινοπώρου θα είναι η ευκαιρία για να εκφραστεί πολιτικά ξανά δυναμικά αυτό το ρεύμα μέσα στο ΔΣΑ, με ενωτική διάθεση και με μακροπρόθεσμη προοπτική παρέμβασης στα δικηγορικά πράγματα, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο έναν πολιτικό λόγο και μία συνδικαλιστική πρακτική που λείπει από το ΔΣΑ, θέλοντας να εκφράσουμε όσους αγωνιζόμαστε να ζήσουμε ανεξάρτητοι και με αξιοπρέπεια μέσα από το επάγγελμά μας, υπερασπιζόμενοι τα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, το δίκιο των αγωνιζόμενων και του λαϊκού κινήματος.

Ετσι παίρνουμε την πρωτοβουλία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου να ξαναχτίσουμε έναν τέτοιο χώρο, βασισμένοι στις υπαρκτές μας δυνάμεις και στη νέα πνοή που μπορεί να έρθει από πολλούς νέους και παλιούς στον αγώνα συναδέλφους. Συμμετέχουμε στις εκλογές ενωτικά, παρότι προερχόμαστε από διαφορετικούς χώρους, με πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πια χώρος για κατακερματισμό αλλά αντίθετα υπάρχει απόλυτη ανάγκη για συνεργασία και κοινό συντονισμό για τη διεκδίκηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων μας. Σχηματίζουμε ενωτικό ψηφοδέλτιο με συναδέλφους που αντιπροσωπεύουν κάθε πτυχή μιας αγωνιστικής ριζοσπαστικής διάθεσης στο δικηγορικό κόσμο, συναδέλφους που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων από παλιά μέχρι και σήμερα, συναδέλφους που είναι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι καθημερινοί αγωνιστές της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Επιδιώκουμε να σχηματίσουμε ανεξάρτητη, ριζοσπαστική, αποφασιστική φωνή μέσα στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, έναν ανανεωμένο, μαζικό αριστερό χώρο, με ριζοσπαστικό πρόσημο στη στρατηγική άποψη και στις τακτικές επιλογές, κόντρα στη σιωπή του δ.σ. και τον αυταρχισμό των προέδρων. Επιδιώκουμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από το σώμα των δικηγόρων, με γνώμονα τις ανάγκες αυτών που βρίσκονται στην πιο δεινή θέση κόντρα στη συγκέντρωση της δουλειάς σε λίγα εταιρικά χέρια, κόντρα στην εκμετάλλευση μισθωτών και ασκούμενων, κόντρα στη συνολική απαξίωση της δικηγορίας και της δικαιοσύνης.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΛΕΤΙΟ

Ασπρογέρακας Κωνσταντίνος

Βλάχος Γιώργος

Βουρεκάς Μιχάλης

Γεωργάκης Θεόφιλος

Ζερβού Δανάη

Θεοδωρόπουλος Σαράντος

Καμπαγιάννης Θανάσης

Καψή Νικολέτα

Κολοβός Παναγιώτης

Κουνιάκη Ευγενία

Κουρτζής Κωνσταντίνος

Κυρούδη Δώρα

Λιναρδάκη Δήμητρα

Μοσχοχωρίτου Όλγα

Πατρικουνάκος Πατρίκιος

Σαραφιανός Δημήτρης

Σεραφείμ Αγγελική

Σταυροπούλου Μαργαρίτα

Στεντούμη Ιωάννα

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Τριανταφυλλοπούλου Τότα

Τριμπόνιας Βαγγέλης

Τσίχλη Μαριάνα

Τσούτσουβας Γιώργος

 

Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσ/νίκης και διεκδικεί την εκλογή της στο νέο Δ.Σ

 

Μια νέα αριστερή ριζοσπαστική κίνηση «γεννήθηκε» στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, και διεκδικεί την εκλογή της στο νέο Δ.Σ.

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Μια νέα κίνηση, που την πλαισιώνουν παλιοί και νέοι δικηγόροι, αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο για τους δικηγόρους, αλλά και για την υπόλοιπη κοινωνία.  Με απαράβατη αρχή την αντίσταση απέναντι στα μνημόνια μέχρι την οριστική κατάργησή τους, καθώς και όλων των εφαρμοστικών νόμων, που οδήγησαν σε κατάρρευση και εξαθλίωση μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, ενώ άλλαξαν οριστικά τα δεδομένα της ζωής μας.

Στη βάση αυτών των μνημονιακών πολιτικών, ο κλάδος έχει έρθει αντιμέτωπος με αλλαγές που έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στις αμοιβές, στο ασφαλιστικό, στην ίδια τη δουλειά του δικηγόρου, και έχουν οδηγήσει πολλούς, νέους ειδικά δικηγόρους, να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, στον οποίο το δικηγορικό σώμα αντιτάχθηκε με ποσοστό περισσότερο από 93% στο δικηγορικό δημοψήφισμα, καταργεί θεμελιώδη δικαιώματα του μέσου πολίτη, και παράλληλα αδυνατίζει τη θέση του μέσου δικηγόρου.

Το ολοένα αυξανόμενο κόστος της προσφυγής στη δικαιοσύνη για τους πολίτες, που καθιστά την άσκηση του συνταγματικού αυτού δικαιώματός τους πολυτέλεια και προνόμιο για λίγους, έχει σαφείς επιπτώσεις στον κλάδο.

Ζούμε σε μία εποχή γενικευμένης οικονομικής αδυναμίας και η συνεχώς δυσχερέστερη θέση των οφειλετών βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (αλλαγές στη διαδικασία κατασχέσεων από την εφορία και τον ΕΦΚΑ, αλλαγές στο Ν.3869/2010 κλπ), επί της ουσίας έχει μετατρέψει τη δικαιοσύνη σε τόπο επικύρωσης της κοινωνικής εξαθλίωσης, αντί να αποτελεί το καταφύγιο για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σε ότι αφορά μάλιστα τους πλειστηριασμούς, και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το μεγάλο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς που έχει αποτρέψει επί ενάμισι χρόνο στην πράξη την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών με τη δυναμική του, οι αποφάσεις για αποχή των συμβολαιογράφων, θέτουν στους δικηγόρους και ένα νέο καθήκον, τη συμβολή και τη συμμετοχή τους σ΄ αυτό το μεγάλο κίνημα, με στόχο να σταματήσει η αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ξεκινά δυναμικά και αποφασιστικά, και διεκδικεί τη στήριξη των δικηγόρων, νέων και παλιών, για να δώσουμε τις μάχες της επιβίωσής μας από καλύτερες θέσεις και με καλύτερους όρους, με έναν σύλλογο που θα θέλει, και θα μπορεί να αγωνίζεται γι αυτό.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Χρήστος Μπακέλλας Υποψήφιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Υποψήφιοι σύμβουλοι

Αντωνού Λάζαρος

Ασημιάδης Σωτήριος

Γεωρσπύρος Σταύρος

Κάτσια Κωνσταντίνα

Κουλιούφας Άδωνις

Κυρίτσης Γεώργιος

Μαραγκού Στυλιανή

Πίγγιος Αντώνιος

Σκόνδρα Μαγδαληνή

Σπανός Γεώργιος

Σώχαλης Νικόλαος

Τελλή Ευτυχία

Τζήμας Θεμιστοκλής

Τορώνη Αικατερίνη

Φραγκιαδουλάκης Εμμανουήλ

Χατζηγκόντζιος Πασχάλης