Απαράδεκτη είναι η απόφαση του μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης που καταδίκασε σε φυλάκιση θύματα χρυσαυγίτικης φασιστικής επίθεσης στον Λαγκαδά, από την οποία τραυματίστηκε ένας φοιτητής και ένας μαθητής.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 21 μηνών στους Χρυσαυγίτες, αλλά και φυλάκιση 12 μηνών στον ένα τραυματία και σε δύο εργαζόμενους συνδικαλιστές γειτονικού εργασιακού χώρου, επειδή στις 7/12/12 συνέδραμαν μέλη της ΚΝΕ που κολλούσαν αφίσες και δέχτηκαν επίθεση Χρυσαυγιτών.

Η απόφαση αυτή, που εξισώνει τους θύτες με τα θύματα της φασιστικής βίας, είναι ενδεικτική της βαθιάς «σαπίλας» που χαρακτηρίζει σημαντικό κομμάτι του δικαστικού μηχανισμού της χώρας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρει τεράστιες ευθύνες επειδή οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει και οι πολιτικές του θεσμικού ρατσισμού που προωθεί, το πλέγμα των αντιδημοκρατικών και κατασταλτικών νόμων που όχι μόνο διατηρεί σε ισχύ αλλά και επιδιώκει να διευρύνει, ενθαρρύνουν την καταστολή και την εκκόλαψη του «αυγού του φιδιού» σε όλα τα επίπεδα της δικαστικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Αποδεικνύεται ότι μνημόνια, η καταστολή και ενθάρρυνση ακροδεξιών και φασιστικών αντανακλαστικών βαδίζουν «χέρι με χέρι».

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους καταδικασθέντες αντιφασίστες και απαιτούμε την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία!

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ