Το σημερινό ναυάγιο με θύματα πρόσφυγες στην Καλόλιμνο ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον τραγικό απολογισμό των ανθρώπων που έχασαν τις ζωές τους στα νερά του Αιγαίου, την ώρα που αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη.
Ένοχες για τους σημερινούς πνιγμούς, όπως και για τους εκατοντάδες άλλους που έχουν μεταβάλει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο, είναι οι κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές αποτροπής απέναντι στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της ακραίας φτώχειας που έχουν οι ίδιες υποθάλψει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, φέρουν τεράστια ευθύνη για τους πνιγμούς των προσφύγων, καθώς όχι μόνο υλοποιούν τις πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο, της FRONTEX και του NATO, αλλά και πρωτοστατούν στην στήριξη της αντιπροσφυγικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η οποία αναγκάζει τους πρόσφυγες να εκτίθενται σε όλο και μεγαλύτερους κινδύνους στην προσπάθεια τους να αναζητήσουν ασφαλή τόπο διαμονής.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τον τερματισμό των πολέμων, των πολιτικών αποτροπής και της παρουσίας του ΝΑΤΟ και της FRONTEX στο Αιγαίο, τα ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες προς τις χώρες επιλογής τους, το δικαίωμα της πλήρους και ισότιμης κοινωνικής ένταξης τους στις κοινωνίες που διαλέγουν για να ζήσουν, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.