Ν. Χουντής στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, για την Εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη («ο ρυπαίνων πληρώνει»), τόνισε μεταξύ άλλων:

Στην εφαρμογή και στην πράξη της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις και πρόθεση εξυπηρέτησης συμφερόντων, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της αποκατάστασης.

Στην Ελλάδα είχαμε πρόσφατα τη βύθιση στο Σαρωνικό Κόλπο, λίγο έξω από την Αθήνα, ενός τάνκερ 45 ετών, που μετέφερε 2.500 τόνους μαζούτ και προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και μεγάλη οικονομική ζημιά στους επαγγελματίες και τους αλιείς της περιοχής.

Τρεις επισημάνσεις για την Έκθεση, που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Πρώτον :

Όσον αναφορά τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αποκατάστασης και Κάλυψης των ζημιών, θα πρέπει να επεκταθεί για όλες γενικά τις ζημιές, να βρεθεί τρόπος να προλαμβάνεται η ζημιά από την αρχή της, έως ότου βρεθεί ο ένοχος.

Δεύτερον:

Να καλυφθεί η πιθανή ζημιά, στη φάση της αδειοδότησης. Επιτρέπεται σε υπέργηρα και ακατάλληλα πλοία να πραγματοποιούν δρομολόγια, μεταφέροντας υλικά επικίνδυνα για το περιβάλλον. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασφάλειες των πλοίων για αποζημιώσεις, δεν επαρκούν για να καλύψουν το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν ή μπορεί να προκαλέσουν. Για παράδειγμα, ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ», ενός τάνκερ 45 ετών, δήλωσε οικονομική αδυναμία να αποκαταστήσει τις ζημιές.

Τρίτον :

Στον έλεγχο και καταγραφή όλων αυτών, θα πρέπει να εμπλακεί, εκτός από την Διοίκηση και η κοινωνία. Επέκταση, μέτρα και όροι για την εφαρμογή της Συνθήκης του Άαρχους, για την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στον έλεγχο όλων των διαδικασιών που αφορούν στο περιβάλλον».

Το βίντεο της παρέμβασης του Νίκου Χουντή βρίσκεται στο παρακάτω link:

https://www.youtube.com/watch?v=3pcDjr63HCc

 

Το Γραφείο Τύπου

30.10.2017