Δελτίο Τύπου

Η κυβέρνηση «κόβει» από τους μη έχοντες, περνά από «λαιμητόμο» -και- τις συντάξεις χηρείας, για να πετύχει τα «ματωμένα» πλεονάσματα

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συντάξεις χηρείας, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος «Αξία», το πρωί της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου, παραβρέθηκε εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας, η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και επικεφαλής της Επιτροπής Δημόσιου Τομέα της ΛΑΕ, Δέσποινα Σπανού. Η Δεσ. Σπανού τόνισε ότι τα αιτήματα του Συλλόγου είναι δίκαια, εξέφρασε την υποστήριξη της στην απόφαση των μελών του να διαμαρτυρηθούν κατασκηνώνοντας έξω από το υπ. Εργασίας μέχρι τη δικαίωση τους και δήλωσε τα εξής:

«Η σκληρότητα των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου και τα ψέματα της κυβέρνησης αποκαλύπτονται καθημερινά. Η περίπτωση των συντάξεων χηρείας είναι άκρως ενδεικτική της κοινωνικής αναλγησίας, που δείχνει η κυβέρνηση και τα φιλομνημονιακά κόμματα της Βουλής, για χάρη των δανειστών – “οικονομικών δολοφόνων”. Οι συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με τον νόμο 4387/16 («νόμος Κατρούγκαλου») μειώνονται από το 70% στο 50% ενώ παράλληλα ισχύουν εξοντωτικά ηλικιακά κριτήρια.

Συγκεκριμένα ο/η δικαιούχος πριν τα 55 λαμβάνει το 50% της σύνταξης για μια τριετία και μετά, στην καλύτερη περίπτωση, διακόπτεται για να επαναχορηγηθεί στα 67. Στη χειρότερη περίπτωση, εάν είναι νεότερη ηλικιακά, η σύνταξη δεν επαναχορηγείται ποτέ! Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων -και ιδιαίτερα γυναίκες- μένουν χωρίς κανένα εισόδημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο (ν. 4472/2017) η προσωπική διαφορά στις συντάξεις χηρείας κόβεται αμέσως. Αυτό έχει έως ως αποτέλεσμα ακόμη και στις περιπτώσεις που δίδεται σύνταξη, τα ποσά που φτάνουν στις/στους δικαιούχους να αντιστοιχούν σε ένα φιλοδώρημα – “φτώχειας”.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση “πανηγυρίζει” για τα δήθεν πλεονάσματα, περικόπτοντας από τους μη έχοντες αυτά τα οποία σε μια κοινωνία στοιχειώδους δικαίου θα θεωρούνταν αυτονόητα».

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ

23/10/2017