Ένα μικρό κορίτσι, μόλις πέντε ετών, μέλος μιας πολύτεκνης προσφυγικής συριακής οικογένειας, ξεψύχησε το πρωί της Κυριακής στο Κέντρο «πρώτης υποδοχής» της Μόριας. Ο θάνατός του, σε μια προσπάθεια να μην αποδοθούν ευθύνες στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το ενδεχόμενο να οφείλεται στις κακές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο στρατόπεδο της Μόριας, αποδόθηκε εσπευσμένα, μέσω «διαρροών» από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σε προϋπάρχον σοβαρό νόσημα (καρκίνο στον εγκέφαλο), αν και η ιατροδικαστική έκθεση δεν πιστοποιεί, τουλάχιστον προς το παρόν, κάτι τέτοιο. Με λίγα λόγια, μάς λένε ότι το παιδί ήταν «μοιραίο» να καταλήξει και άρα κάθε προσπάθεια για να σωθεί ήταν περιτή.

Αυτό που καταμαρτυρούν άλλοι πρόσφυγες στην Μόρια, είναι ότι το κοριτσάκι, η έγκυος μητέρα του και τα αδέλφια του, αναγκάστηκαν να διαμείνουν στη Μόρια σε μία καλοκαιρινή σκηνή, ενώ έβρεχε και υπήρχε καιρική επιδείνωση, χωρίς επαρκή κλινοσκεπάσματα, κάτω από εντελώς ακατάλληλες συνθήκες τόσο για το παιδί και τα αδέλφια του, όσο και για την έγκυο μητέρα του.

Το ενδεχόμενο να προϋπήρχε νόσημα, όχι μόνο δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της, αλλά, αντιθέτως, τις επιτείνει. Η μη άμεση υποβολή του σε ιατρικές εξετάσεις, η μη έγκαιρη μεταφορά του σε νοσοκομείο και οι κακουχίες στις οποίες υποβλήθηκε, συνέβαλαν στον θάνατό του. Και από αυτή τη σκοπιά, ο θάνατος του 5χρονου παιδιού αποτελεί ένα ακόμη ρατσιστικό έγκλημα, που προστίθεται στους θανάτους από κακουχίες πέντε τουλάχιστον προσφύγων κατά τη διάρκεια του περσινού χειμώνα.

Ο γιατρός, αν και δυστυχώς πρώην ακτιβιστής, που προΐσταται του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία επιχειρεί να κατασκευάσει έναν μύθο «φιλοπροσφυγικής» πολιτικής την ώρα που εφαρμόζει πλήρως τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. και της Ευρώπης – Φρούριο, φέρουν τεράστια ευθύνη και για τον θάνατο αυτό.

Απαιτούμε την δημοσιοποίηση της ιατροδικαστικής έκθεσης, να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέληξε το παιδί και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες που αναλογούν! Απαιτούμε να μην θρηνήσουμε θανάτους και άλλων προσφύγων μέσα στον χειμώνα που έρχεται!

Επιτροπή Δικαιωμάτων της ΛΑΕ

10/10/2017