Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί και τελικά, να επιβάλλει με το «έτσι θέλω» την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ήδη προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, τα οποία αναμένεται να γιγαντωθούν. Παράλληλα, δημιουργεί τη βάση για το μεγάλο «φακέλωμα» του λαού. Στα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια πρέπει να συμπεριλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα του κάθε επιβάτη (όπως, π.χ., τον ΑΜΚΑ), γεγονός το οποίο καθιστά εξαρχής το όλο εγχείρημα προβληματικό και επικίνδυνο.

Συγκεκριμένα, ταυτόχρονα με τα σοβαρά προβλήματα τα οποία ήδη προκαλούνται στις μετακινήσεις -και τα οποία αναμένεται να αυξηθούν- εάν το ηλεκτρονικό εισιτήριο ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί ως έχει, ένα μεγάλο ποσοστό του λαού θα «φακελωθεί». Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσουν «βορά» για αετονύχηδες, μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, funds – «κοράκια» και δημόσιες υπηρεσίες, καταργωντας αφενός το δικαίωμα στην ελεύθερη -και ανώνυμη- μετακίνηση και επαναφέροντας αφετέρου στις μνήμες καθεστωτικές πρακτικές περασμένων δεκαετιών.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ουσιαστικά περιορίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων, επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων, από τις ενστάσεις και υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ενέκρινε το σχετικό αίτημα.

Η ΛΑΕ τάσσεται υπέρ της ελεύθερης και ανώνυμης μετακίνησης του επιβατικού κοινού. Εάν η κυβέρνηση και τα φιλομνημονιακά κόμματα της Βουλής, τα οποία επί της ουσίας στηρίζουν το «φακέλωμα» των επιβατών μέσω της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα ΜΜΜ, δεν υποχωρήσουν, θα επιβεβαιώσουν για πολλοστή φορά ότι λειτουργούν όχι προς όφελος του λαού αλλά για την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων, ξένων απέναντι στα συμφέροντα και τα δικαιώματα της κοινωνίας.

Το γραφείο τύπου
8/10/2017