Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης για Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, τη Δευτέρα 25/9, στις 12 μ.μ., στα γραφεία του ΔΣΑ

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την κρίσιμη δίκη της ακαδημαϊκού Νουριγιέ Γκιουλμέν και του εκπαιδευτικού Σεμί Οζακσά, η οποία θα διεξαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου μέσα στις φυλακές της Άγκυρας, θα παραθέσουν μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, από κοινού με μέλη της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) και άλλους αλληλέγγυους παρατηρητές της δίκης, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, στις 12μμ, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60, Αθήνα).

Η εκδίκαση της υπόθεσης των Νουριγιέ και Σεμί, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 14/9, ημέρα κατά την οποία στην Άγκυρα είχε μεταβεί στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, στέλνοντας εκ μέρους της ΛΑ.Ε. μήνυμα συμπαράστασης προς τους κατηγορουμένους και τους αλληλέγγυους αγωνιστές, αναβλήθηκε για τις 28 Σεπτέμβρη.

Ο Τ. Ερντογάν, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, έθεσε την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ξεκίνησε να απολύει χιλιάδες εργαζόμενους που τάσσονται πολιτικά κατά της διακυβέρνησής του. Μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι αντίθετοι με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Δεκάδες δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί έχουν επίσης συλληφθεί ως «ύποπτοι» υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ακαδημαϊκός Νουριγιέ Γκιουλμέν, από τις 9 Νοέμβρη 2016, και ο εκπαιδευτικός Σεμί Οζακσά, από τις 23 Νοέμβρη 2016, άρχισαν έναν αγώνα μπροστά από το Μνημείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη λεωφόρο Γιουκσέλ της Άγκυρας, με αίτημα να γυρίσουν στις δουλειές τους.

Από τις 9 Μαρτίου 2017 ξεκίνησαν απεργία πείνας. Την 76η μέρα της απεργίας πείνας οι δύο αγωνιστές συνελήφθησαν.

Στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν ήταν να πνίξει την αντίσταση. Κάθε μέρα (13.30 – 18.00) δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετέχουν στην αντίσταση διαδηλώνουν και μοιράζουν ανακοινώσεις στην λεωφόρο Γιουκσέλ. Κάθε μέρα, σε αυτές τις διαδηλώσεις, άνθρωποι συλλαμβάνονται ή/και τραυματίζονται από τις δυνάμεις καταστολής του καθεστώτος Ερντογάν.

Μέχρι σήμερα, η Νουριγιέ και ο Σεμί συνεχίζουν την απεργία πείνας. Είναι φυλακισμένοι και κρατούνται σε άθλιες, ανθυγιεινές συνθήκες απομόνωσης.

Ενόψει της κρίσιμης δίκης των Νουριγιέ και Σεμί, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, μαζί με την Επιτροπή Δικαιωμάτων της ΛΑ.Ε. και άλλους αλληλέγγυους. θα δώσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 25/9/17, στις 12 μ.μ., στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (Ακαδημίας 60, Αθήνα).

Παρακαλούμε για τη δημοσιογραφική κάλυψη της συνέντευξης.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ

22/9/2017