Γιάννης Τόλιος: Σε κινήσεις απελπισίας καταφεύγει η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα δημοσίων φορέων, για να μπαλώσει τις τρύπες των δημοσίων εσόδων.

Με αφορμή τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ, σε εγκύκλιο της κυβέρνησης για την υποχρεωτική κατάθεση των «ταμειακών διαθεσίμων» όλων των δημοσίων φορέων μαζί και των Δήμων, στην Τράπεζα Ελλάδος, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος ΠΓ της ΛΑΕ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, δήλωσε ότι:

«Η εγκύκλιος της κυβέρνησης για την υποχρεωτική κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, των ταμειακών διαθεσίμων όλων των δημοσίων φορέων (ΝΠΔΔ, Νοσοκομείων, Δήμων, κά), αποτελεί κίνηση απελπισίας για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες των εσόδων και εξυπηρέτησης του χρέους. Παρά την εξωραϊσμένη εικόνα της κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του Προϋπολογισμού 2017, τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, αποκαλύπτουν ότι τα δημόσια έσοδα στο 8μηνο (Γεν.-Αύγ. ’17) είχαν έλλειμμα -426 εκατ. € και αδυναμία εξυπηρέτησης του βραχυπρόθεσμου χρέους (συμφωνίες επαναγοράς και επαναπώλησης εντόκων γραμματίων ελληνικού δημοσίου), με αποτέλεσμα την υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων όλων των φορέων του δημοσίου στην Τράπεζα Ελλάδος.

Από την άλλη η κυβέρνηση κορυφώνει την «αναπτυξιολογία» και το «μύθο» της σωτηρίας από ξένες επενδύσεις, τη στιγμή που η επίσημη εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι πολλαπλάσια (το 2015 εκροή 25 δις, εισροή 2 δισ.), ενώ οι εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις ήταν μόλις 17,5 δισ. Όλα αυτά συμπυκνώνουν τόσο την αποτυχία των Μνημονιακών πολιτικών, όσο και τη πολιτική «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη ως όχημα εξόδου από την κρίση. Επιβεβαιώνεται ότι η μόνη ελπιδοφόρα διέξοδος, σε όφελος του λαού και της χώρας, είναι η απαλλαγή από τα Μνημόνια και την επιτροπεία της ευρωζώνης, η βαθιά διαγραφή του χρέους, το πρόγραμμα παραγωγικής ανόρθωσης και δραστικής μείωσης της ανεργίας, η πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, η ανακατανομή εισοδήματος υπέρ των εργαζόμενων, κά, που είναι υπόθεση μιας λαϊκής κυβέρνησης με την ενεργή στήριξη του ελληνικού λαού.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ

21/9/2017