Η Ν.Ε Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας καταγγέλλει όσα δραματικά και απάνθρωπα διαδραματίστηκαν στο Ηράκλειο τις τελευταίες ημέρες, με θύματα ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που αναζητούσαν ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

Ποιος, άραγε, έλαβε την απόφαση για να καταστρατηγηθούν κατάφωρα ανθρώπινα δικαιώματα;

Γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται: Οι 75 Κούρδοι από το βόρειο Ιράκ πρόσφυγες (31 άνδρες, 13 γυναίκες, 27 ανήλικα –τα 5 ασυνόδευτα και 1 νεογνό) έφτασαν στην Κρήτη στις 7/9, λίγο μετά την αναχώρηση από το νησί, με έγγραφα που τους καθιστούσαν προσωρινά ελεύθερους, των 103 επίσης Κούρδων από το Ιράκ που είχαν φτάσει στο νησί δύο μέρες πριν. Εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας, της Υπ. Ασύλου και του ΔΟΜ ενημέρωσαν τους πρόσφυγες, για τα δικαιώματα και τις επιλογές που είχαν καθώς και τη δυνατότητα εξυπηρέτησής τους στο Ηράκλειο.

Και ενώ οι μετανάστες κατέθεταν συνεχώς βουλήσεις για άσυλο και το Γραφείο Ασύλου Κρήτης ήταν έτοιμο να ξεκινήσει την καταγραφή των αιτούντων και την παραλαβή των αιτήσεών τους και η Ύπατη με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου προετοίμαζαν τη φιλοξενία τους, η Αστυνομία στις 12/9 το απόγευμα, τους επιδίδει έγγραφα απέλασης & 6μηνης κράτησης –που μπορεί να γίνει και 12μηνη- χωρίς καν να τους ενημερώνει για το ορθό περιεχόμενο των εντύπων (γεγονός που ανάγκασε τον διερμηνέα να αρνηθεί τη συμμετοχή του στη διαδικασία και να αποχωρήσει).

Οι φιλοξενούμενοι μετατρέπονται αυτομάτως σε κρατούμενους, μαζί και οι γυναίκες και τα παιδιά!

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να επικοινωνήσει μαζί τους, ούτε σε εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Δήμου, του ΠΓ Ασύλου. Αργά το βράδυ επιτρέπουν τελικά στην εκπρόσωπο της Υ.Α. –συνοδεία στελέχους της ΕΛΑΣ- να τους ενημερώσει για την επικειμένη μεταφορά τους σε άλλο μέρος με «οργανωμένη δομή φιλοξενίας». Την επόμενη μέρα οδηγούνται στο πλοίο με χειροπέδες!

Η όλη διαχείριση γεννά εύλογα πολλά ερωτήματα:

  1. Τι άλλαξε μέσα σε δύο ημέρες και οδήγησε σε αυτήν την εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση και διαχείριση;

  2. Γιατί δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για άσυλο;

  3. Γιατί κάποιοι δήλωναν ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής και ταυτοποίησης στην Κρήτη», αφού πια η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργεί κανονικά το γραφείο της στο Ηράκλειο, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συνάντησε;

  4. Γιατί τα έγγραφα απέλασης & κράτησης φέρουν ημερομηνία 7/9/2017; Υπήρχε εξ αρχής ο σχεδιασμός ή «μπήκε» προγενέστερη ημερομηνία προκειμένου να απολέσουν το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων;

  5. Υπάρχει ανθρωπιστικό πρόσημο στην αντιμετώπιση και διαχείριση των μεταναστών; Ζούμε σε κράτος δικαίου ή ισχύει το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»;

  6. Τελικά η Ελλάδα έχει δική της πολιτική για το μεταναστευτικό;

  7. Τουλάχιστον οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου περί της μη επιστροφής και η τήρηση των δικαιωμάτων για τους ανθρώπους αυτούς θα τηρηθούν;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υποταχθεί πλήρως στις εντολές ΕΕ και ΝΑΤΟ και όχι μόνο πασχίζει με κάθε τρόπο να αποτρέψει την είσοδο στη χώρα και επομένως στην Ευρώπη των προσφύγων, αλλά από ότι φαίνεται θα κάνει και ότι μπορεί για να τους «στείλει από κει που ήρθαν» κι ας κινδυνεύει και η ίδια τους η ζωή.

Από πέρυσι και ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την παρουσία της FRONTEX στο Αιγαίο «για φύλαξη των συνόρων», έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες (και από την Τ.Α.) για πιθανή αλλαγή του δρομολογίου των διακινητών και προσπάθεια εισόδου στην Ευρώπη από τα νότια και επομένως και από την Κρήτη. Κι ενώ συζητάνε για ενίσχυση της θαλάσσιας επιτήρησης νότια της Κρήτης (σκάφη της FRONTEX) κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με την υποδοχή και φιλοξενία μεταναστών που πιθανόν να φτάσουν στο νησί.

– Ένας τόπος που θέλει να υπερηφανεύεται για τα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων του δεν μπορεί να μην ασχολείται με ένα τόσο σημαντικό θέμα.

– Έπρεπε να έχουν ήδη οριστεί κατάλληλοι χώροι όπου σε τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν άνθρωποι για όσο χρειαστεί καθώς και θέματα ιατρικών παροχών, σίτισης, ρουχισμού κλπ βοήθειας, να έχουν καταγραφεί εθελοντές διερμηνείς.

Το Γραφείο Τύπου

15/9/2017