Κλιμάκιο της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής το Γραμματέα του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνη, αποτελούμενο από τη Χριστίνα Σουλτανίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Μυρσίνη Αθανασιάδου, είχε χθες συνάντηση με το Προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και με το Προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ-Υπηρεσίες ΑΕ, και είχαν μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν στην προοπτική της ΕΥΑΘ και την κατάσταση των εργαζομένων σ΄ αυτήν.

Το Προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ δήλωσε το σταθερό προσανατολισμό του στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, τον οποίο δίνουν αταλάντευτα εδώ και χρόνια, με προσπάθειες να πάρει πανελλαδικά και παγκόσμια χαρακτηριστικά, τόνισε τους κινδύνους που έχει η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση, η οποία, κατά την εκτίμησή τους, δεν πρόκειται να σταματήσει στο κάτω του 50% ποσοστό, έκανε αναφορά στις αρνητικές επιπτώσεις στην τιμή του νερού για τους καταναλωτές που θα έχει η ΚΥΑ που έβγαλε η κυβέρνηση Τσίπρα για την τιμολόγηση του νερού, με βάση τη λογική της ανάκτησης του κόστους.

Το Προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ-Υπηρεσίες ΑΕ, έχει μέλη 90 συμβασιούχους, οι οποίοι εργάζονται με το καθεστώς ομηρίας των συμβάσεων εδώ και επτά χρόνια, σε όλο το φάσμα των εργασιών της ΕΥΑΘ, και διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους.

Οι συμβάσεις γίνονταν μέσω της ΕΥΑΘ-Υπηρεσίες ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε ακριβώς γι αυτόν το λόγο, δηλαδή, οι εκάστοτε μνημονιακές κυβερνήσεις, ενώ αποδέχονταν τις μνημονιακές απαγορεύσεις για προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο, να παίρνουν προσωπικό από «άλλη πόρτα», αυτήν των συμβάσεων, μέσω θυγατρικής εταιρείας.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, ζητούν τη μονιμοποίησή τους προκειμένου να σταματήσει το καθεστώς της ομηρίας τους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις τους, και γι αυτόν το λόγο βρίσκονται στα δικαστήρια.

Ο Παν. Λαφαζάνης κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος της ΕΥΑΘ, και τόνισε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι τέλους, και με όλα τα δυνατά μέσα και τις δυνάμεις της, για να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελεί εθνικό έγκλημα.

Επίσης, ο Παν. Λαφαζάνης κατήγγειλε, ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, πέρα από τη γαλλική Suez, διερευνά και τη συμμετοχή ισραηλινών εταιρειών στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ.

Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ, ο Παν. Λαφαζάνης τους διαβεβαίωσε ότι η Λαϊκή Ενότητα υποστηρίζει τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, και είναι ριζικά αντίθετη στην απόλυσή τους, μετά από πολλά συνεχή χρόνια εργασίας και κάλυψη πάγιων και σταθερών αναγκών της επιχείρησης. Τόνισε μάλιστα, ότι η Λαϊκή Ενότητα θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, στην κατεύθυνση της εργασιακής αποκατάστασής τους.

Το Γραφείο Τύπου

14/9/2017