ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Χουντής στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου:

  • «Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά τις λαθροχειρίες των ελληνικών κυβερνήσεων και της Eurostat»

  • «Απαράδεκτο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να εκβιάζουν την Ελλάδα να κλείσει την υπόθεση για να ξεχαστεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σκάνδαλο χειραγώγησης στατιστικών»

Δριμεία κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Κομισιόν άσκησε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, για τις απαράδεκτες πιέσεις που ασκούν στην Ελλάδα ώστε να αθωωθεί ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κ. Γεωργίου, και «να ξεχαστεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σκάνδαλο χειραγώγησης στατιστικών».

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Πρόγραμμα, σημείωσε ότι «Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά τις λαθροχειρίες των ελληνικών κυβερνήσεων και της Eurostat όσον αφορά τον τρόπο καταγραφής των στρατιωτικών δαπανών, των χρεών των νοσοκομείων και της ένταξης κρατικών εταιρειών και θεσμών στη γενική κυβέρνηση».

Στη συνέχεια της παρέμβασής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπενθύμισε ότι «Το 2010, ο τότε Πρόεδρος της ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Γεωργίου, η Eurostat και η Τρόικα, αύξησαν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας με τρόπο που παραβιάζει, τόσο την ελληνική, όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία» και επιτέθηκε στην Κομισιόν και του ευρωπαϊκούς θεσμούς, λέγοντας ότι «αντί να εξετάσουν το θέμα στη βάση της αξιοπιστίας των στατιστικών και του σεβασμού των ίδιων των ευρωπαϊκών κανονισμών, εκβιάζουν την Ελλάδα να παρέμβει στην ελληνική δικαιοσύνη ώστε να αθωωθεί ο κ. Γεωργίου, να κλείσει η υπόθεση, να ξεχαστεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σκάνδαλο χειραγώγησης στα στατιστικά».

Ακολουθεί το βίντεο της παρέμβασης:

https://www.youtube.com/watch?v=QTyRtyq04ls&feature=youtu.be

Ακολουθεί η παρέμβαση του Νίκου Χουντή:

Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, να σας ενημερώσω τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τα στατιστικά στοιχεία.

Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά τις λαθροχειρίες των ελληνικών κυβερνήσεων και της Eurostat όσον αφορά τον τρόπο καταγραφής

-των στρατιωτικών δαπανών,

-των χρεών των νοσοκομείων,

-της ένταξης κρατικών εταιρειών και θεσμών στη γενική κυβέρνηση.

Το 2010 ο τότε Πρόεδρος της ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Γεωργίου, η Eurostat

και η Τρόικα, αύξησαν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας με τρόπο που παραβιάζει,

τόσο την ελληνική, όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η ελληνική δικαιοσύνη καταδίκασε τον κ. Γεωργίου. Παραμένουν τα ερωτήματα για τη μεθοδολογία που ακολουθείται.

Η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αντί να εξετάσουν το θέμα στη βάση της αξιοπιστίας των στατιστικών και του σεβασμού των ίδιων των ευρωπαϊκών κανονισμών, εκβιάζουν την Ελλάδα να παρέμβει στην ελληνική δικαιοσύνη ώστε να αθωωθεί ο κ. Γεωργίου, να κλείσει η υπόθεση, να ξεχαστεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σκάνδαλο χειραγώγησης στα στατιστικά.

Ο ελληνικός λαός και οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα σε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία

και όχι σε πολιτικά παιχνίδια κυβερνήσεων και Τρόικας που στόχο έχουν να δικαιολογούν

τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν.

Το Γραφείο Τύπου

14.09.2017