Γ. Τόλιος: «Η ασυδοσία της «Ελ Ντοράντο» απότοκος της κυβερνητικής πολιτικής, των κομμάτων του Μνημονιακού τόξου και της εγχώριας ολιγαρχίας»

Μιλώντας για το θέμα της «Ελ Ντοράντο» στην εκπομπή της Φ.Σαβοργινάκη στο Art Tv, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, «η Ελ Ντοράντο» συνεχίζει τους εκβιασμούς για την εξασφάλιση πλήρους ασυδοσίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού στη Χαλκιδική, προβάλλοντας τα «πλεονεκτήματα» των ξένων επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Δυστυχώς η πολιτική της κυβέρνησης, η στάση της ΝΔ και των κομμάτων του μνημονιακού τόξου, καθώς της εγχώριας ολιγαρχίας και γραφειοκρατικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ενθαρρύνουν αυτή τη συμπεριφορά.

Ειδικότερα η κυβέρνηση, ανάγοντας τις «ξένες άμεσες επενδύσεις» (ΞΑΕ) ως βασικό όχημα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (το Grenvest κατά τον κ.Τσίπρα), παραπλανά τον ελληνικό λαό προκειμένου να συγκαλύψει τις αντιλαϊκές της επιλογές. Πρώτον, το ύψος των ΞΑΕ την τελευταία δεκαετία είναι μικρό ποσοστό (3 δις κατά μέσο όρο το χρόνο ή 10% των συνολικών επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών). Δεύτερον, οι ξένες επενδύσεις δεν είναι κατά βάση νέες επενδύσεις αλλά εξαγορά επιχειρήσεων (δημοσίων επιχειρήσεων, δημόσιας περιουσίας και κερδοφόρων ιδιωτικών μονάδων). Άρα δεν είναι «μάνα εξ ουρανού» όπως ποικιλοτρόπως προβάλλεται! Τρίτον και σημαντικότερο, αποσιωπάται το γεγονός ότι οι επενδύσεις ελλήνων κεφαλαιούχων στο εξωτερικό (οι ελληνικές ΞΑΕ), αποτελούν πολλαπλάσιο μέγεθος σε σχέση με το σύνολο των εγχώριων επενδύσεων. Το 2015 ήταν 25 δις, από τις οποία 12 στα Βαλκάνια, 8 δις σε χ-μ ΕΕ και 5 δις άλλες χώρες, στερώντας τη χώρα από πολύτιμους επενδυτικούς πόρους (ιδρώτας των εργαζόμενων) για δημιουργία εισοδήματος και θέσεων εργασίας. Αυτήν τη αλήθεια την αποσιωπούν πλήρως κυβέρνηση, μνημονιακά κόμματα, ολιγαρχία και αργυρώνητοι δημοσιογράφοι των κυρίαρχων media.!

Τέλος στο κρίσιμο ερώτημα αν είναι επιθυμητές οι ξένες επενδύσεις, η απάντηση είναι «ναι ….ΑΛΛΑ»… Ναι στη βάση της ισότιμης συνεργασίας και του αμοιβαίου οφέλους, ναι με τήρηση της εγχώριας νομοθεσίας σε εργασιακά και περιβαλλοντικά θέματα, όχι σε ασυδοσία, εκβιασμούς, δίκτυα διαπλοκής κά. Ειδικότερα την περίπτωση της «Ελ Ντοράντο» να εξασφαλιστεί η αποτροπή αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και σε άλλες δραστηριότητες (τουρισμός, γεωργία), να γίνει καθετοποίηση της παραγωγής χρυσού και άλλων μετάλλων, να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία και η επίλυση των όποιων διαφορών να πάει σε διαιτησία. Ασφαλώς και πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, οι οποίοι προφανώς είναι υπέρ μιας επένδυσης με όρους επωφελείς για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Όσον αφορά τους όψιμους υπερασπιστές των εργατικών συμφερόντων, τα εγατικά συμφέροντα έχουν «αρχή, μέση και τέλος» και όχι επίκλησή τους κατά το δοκούν (όπως κάνουν τα μνημονιακά κόμματα, οι γραφειοκρατική ηγεσία της ΓΣΕΕ, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, κά), βάζοντας «μαξιλαράκι» σε όφελος της «Ελ Ντοράντο».

Το Γραφείο Τύπου

11/09/2017