Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την πλήρη υποταγή του στα μνημόνια

Μια ακόμη «φούσκα» η δέσμευση του πρωθυπουργού για την προστασία της α’ κατοικίας

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε με τον πιο σαφή τρόπο την πλήρη ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στην εφαρμογή αλλά και στην υιοθέτηση και ωραιοποίηση των μνημονιακών πολιτικών της άγριας λιτότητας, της διαρκώς εντεινόμενης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.

Ο κ. Τσίπρας απέδειξε με τις δηλώσεις του ότι έχει παραιτηθεί οριστικά από τις προηγούμενες δεσμεύσεις του. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν πρόκειται να καταργηθεί αλλά, αντιθέτως, θα παραμείνει εσαεί με τις «ευλογίες» του πρωθυπουργού για έναν, τάχα, εξορθολογισμό του. Οι ιδιωτικοποιήσεις μέσα από την εκχώρηση στρατηγικού χαρακτήρα υπηρεσιών, οργανισμών, φορέων και εταιριών κρατικού ενδιαφέροντος (χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια εκχώρησης του νερού σε ιδιώτες και όχι μόνο) έχει αναχθεί σε βασικό στόχο της κυβέρνησης του.

Ακόμη και η υπόσχεση που έδωσε για την επέκταση της ισχύος του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είτε αποτελεί «προϊόν» πλήρους άγνοιας της νομοθεσίας, είτε μια ακόμη εξόφθαλμη προσπάθεια εξαπάτησης των αδύναμων οικονομικά να αντεπεξέλθουν στα βάση τους δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την επέκταση της ισχύος του «νόμου Κατσέλη», ο κ. Τσίπρας «ξέχασε», εσκεμμένα, να αναφέρει ότι:

1) Ήδη ο εν λόγω νόμος ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 και όχι μέχρι τα τέλη του 2017!

2) Όλο το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει ξηλωθεί και το μόνο «σωσίβιο» -και αυτό «τρύπιο»- που έχει απομείνει για ένα μικρό αριθμό δανειοληπτών είναι ο νόμος Κατσέλη.

3) Οι προϋποθέσεις ακόμη και του νόμου αυτού, είναι εξαιρετικά δυσχερείς, με αποτέλεσμα ελάχιστοι πια να προσφεύγουν στις διατάξεις του αδυνατώντας να καλύψουν τους όρους που θέτει ή να καταβάλλουν, λόγω μεγάλων οικονομικών δυσχερειών, τα αναγκαία δικαστικά έξοδα ή/και τις δόσεις που ορίζουν τα δικαστήρια.

Ακόμη και αν επεκταθεί η ισχύς του νόμου Κατσέλη μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019, διαφαίνεται ότι θα καθοριστούν ακόμη πιο δύσκολες προϋποθέσεις για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στις διατάξεις του. Ακόμα και όσοι δανειολήπτες έχουν χρήματα για να υποβάλλουν αίτηση στον αναθεωρημένο «νόμο Κατσέλη» πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν μέχρι της λήξεως του χρόνου του δανείου τους, το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο.

Όσο δε για τους εμπόρους, ακόμα και αν πρόκειται για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο «νόμος Κατσέλη» δεν ισχύει. Ο δε «νόμος Δραγασάκη» για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχει τέτοιες προϋποθέσεις (καθαρό αποτέλεσμα τα τελευταία τρία έτη μέσα στην κρίση και οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας) που καλύπτει μόνο τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση συνεχίζει, λοιπόν, τα ψέματα, ο λαός υποφέρει και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται «προ των πυλών». Οι μαζικές, ενωτικές αντιδράσεις είναι ο μόνος δρόμος για την κατάργηση αυτών των πολιτικών.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τον λαό σε αντίσταση, με όλα τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους της, να δηλώνουν «παρών» στους συνεχιζόμενους αγώνες.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ

11/9/2017