ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στα γραφεία της ΛΑΕ έγινε συνάντηση (1/8/17), εκπροσώπων του συνδικάτου ΙΓΜΕ με αντιπροσωπεία της ΛΑΕ (Γ.Τόλιο, μέλος της ΠΓ και Ν.Γεωργακάκη, της Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής), με κεντρικό θέμα την καταβολή δεδουλευμένων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και του αναπτυξιακού ρόλου του ΙΓΜΕ.

Από το προεδρείο του συνδικάτου (Γ.Βουγιουκαλάκη, πρόεδρο και Δ.Γαλανάκη, γραμματέα), τέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο και ειδικότερα το θέμα, της μη καταβολής μισθών στους 200 εργαζόμενους πάνω από τέσσερεις μήνες, καθώς και διαιώνιση της εκκρεμότητας μη σεβασμού των δεσμεύσεων της πολιτείας στους συνταξιούχους ΙΓΜΕ, έναντι ασφαλιστικού συμβολαίου με την Εθνική Ασφαλιστική, το οποίο επηρεάζει και την καταβολή μισθοδοσίας και συνολικά τη λειτουργία του ΙΓΜΕ. Επίσης έγινε αναφορά για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που παρά τις υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται, ενώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση των ερευνητικών προγραμμάτων. Τέλος επισημάνθηκαν οι διαχρονικές αμφισημίες της κυβέρνησης και ειδικά του σημερινού υπουργού Γ.Σταθάκη για το μέλλον του ΙΓΜΕ. Είναι φανερή η προσπάθεια συρρίκνωσης του ρόλου του και η ανάληψη ερευνητικών του δραστηριοτήτων από ιδιωτικά συμφέροντα.

Η αντιπροσωπεία της ΛΑΕ τόνισε ότι στηρίζει σταθερά τα αιτήματα των εργαζομένων και αναβάθμιση του αναπτυξιακού έργου του ΙΓΜΕ. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η εκκωφαντική ασυνέπεια της κυβέρνησης να μιλάει, στα λεγόμενα περιφερειακά συνέδρια για «ανάπτυξη» και την ίδια στιγμή να «θάβει» με την πολιτική της ένα κρίσιμο ερευνητικό φορέα που έχει άμεση σχέση με την ανάδειξη και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, των νερών, της γεωθερμίας, της αγροτικής ανάπτυξης, του τουρισμού, της αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων, κά. Ένα ερευνητικό ινστιτούτο, όπως το ΙΓΜΕ, δεν μπορεί να εξασφαλίσει από μόνο του τους πόρους λειτουργίας του, αλλά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και μάλιστα από το πρόγραμμα ΠΔΕ, ώστε να μην εξαρτάται από τρίτους, ούτε από τις δεσμεύσεις της τρόικα.

Η ΛΑΕ θα συνεχίσει αταλάντευτα να στηρίζει τον αναπτυξιακό ρόλο του ΙΓΜΕ και είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε μνημονιακό και νεοφιλελεύθερο μέτρο που αποδυναμώνει το θεσμικό του ρόλο. Επίσης θα στηρίζει ενεργά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων για την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας και την εφαρμογή των δεσμεύσεων προς τους συνταξιούχους, που τα δίκαια συμφέροντα τους στηρίζονται με αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Τέλος η ΛΑΕ επισημαίνει ότι αν η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι πράγματι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του ΙΓΜΕ και ότι σέβεται θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων, να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και να επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης των λειτουργικών προβλημάτων του ΙΓΜΕ, σε διάλογο με τους εργαζόμενους.

Το Γραφείο Τύπου
1.8.17