ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όλες και όλοι στα αντιπολεμικά αντιϊμπεριαλιστικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 16 Ιουνίου (7 μ.μ.) στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη και -την ίδια ώρα- στην Ισραηλινή πρεσβεία, στην Αθήνα

Σε πόλη – «φρούριο» θα μετατραπεί η Θεσσαλονίκη στις 15 Ιούνη, προκειμένου να «φιλοξενήσει» την τριμερή συνάντηση κορυφής των Τσίπρα, Νετανιάχου, Αναστασιάδη.

Η συνάντηση αυτή, τρίτη στη σειρά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έρχεται να επισφραγίσει την επικίνδυνη διαδικασία δορυφοριοποίησης της Ελλάδας και της Κύπρου, σε ενεργειακό, στρατιωτικό, γεωπολιτικό επίπεδο, από ΗΠΑ, Ισραήλ και ΝΑΤΟ. Μόνο για τυπικούς λόγους λείπει από τη συνάντηση το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου, του οποίου την εκπροσώπηση στο Κατάρ ανέλαβε η μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας.

Η προβολή από πλευράς του κ. Τσίπρα των ωφελειών της χώρας μας στο επίπεδο της οικονομίας αλλά και της εθνικής ασφάλειας, με την επιδιωκόμενη ενεργειακή συμμαχία με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου, κάθε άλλο παρά είναι αληθής, αφού συνοδεύεται από την ασφυκτική στρατιωτική παρουσία και αναβάθμιση των Αμερικανο-Ισραηλινών και Νατοϊκών στρατιωτικών βάσεων και δυνάμεων, μετατρέποντας τη χώρα μας σε προκεχωρημένο αμερικανονατοϊκό φυλάκιο, και καθιστώντας την έρμαιο στα ευρύτερα πολεμικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Οι συμφωνίες και οι σχέσεις υποταγής που άκριτα προωθεί η ελληνική κυβέρνηση με ΗΠΑ και Ισραήλ, θέτουν επί τάπητος τεράστιους κινδύνους για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, άρον άρον και με την ατζέντα των Τουρκοκυπρίων, στη βάση ενός χειρότερου σχεδίου Ανάν, διεξάγεται στη Γενεύη, στις 28 Ιουνίου, νέα διάσκεψη κορυφής για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή και των λεγόμενων εγγυητριών δυνάμεων.

Οι πολυεθνικές της ενέργειας, μαζί με ΗΠΑ και Ισραήλ, πιέζουν ασφυκτικά Κύπρο και Ελλάδα για ένα διχοτομικό και μη λειτουργικό κλείσιμο του Κυπριακού, αναγκαίο για την «ασφαλή», όπως νομίζουν, εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων.

Η Λαϊκή Ενότητα επιμένει σε μια πολυμερή, πολυδιάστατη ριζοσπαστική εξωτερική πολιτική, που να συμβαδίζει με την ουσία και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου.

Διότι, δεν νοείται τήρηση του διεθνούς δικαίου, όταν στην Κύπρο παραμένουν ακόμα κατοχικές τουρκικές δυνάμεις και η όποια «λύση» βρίσκεται στον αστερισμό του «σχεδίου Ανάν».

Όπως, δεν νοείται τήρηση του διεθνούς δικαίου, όταν η μαρτυρική Παλαιστίνη βιώνει μια σκληρή και απάνθρωπη κατοχή, χωρίς να συνυπολογίζεται το δικαίωμα της Παλαιστίνης σε ΑΟΖ, με την δυνατότητα αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου, που σήμερα κατέχει αποκλειστικά και μονοπωλιακά το Ισραήλ.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η τριμερής συνάντηση με την παρουσία του σφαγέα Νετανιάχου, γίνεται λίγο διάστημα μετά την απεργία πείνας 1600 παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων στις φυλακές του Ισραήλ.

Μόνο μια ανεξάρτητη Ελλάδα, με δημοκρατικό και σοσιαλιστικό ορίζοντα, έξω από τα δεσμά της «ευρώ – φυλακής», της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, των δολοφονικών μνημονίων, του δημόσιου χρέους, μπορεί να διασφαλίσει πολύπλευρες θετικές συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα ενέργειας, βασισμένες στη κοινωνική δικαιοσύνη και στο γράμμα και στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου.

Η Λαϊκή Ενότητα συμμετέχει και καλεί όλους τους συμπολίτες μας στο αντιπολεμικό – αντιϊμπεριαλιστικό συλλαλητήριο το οποίο διοργανώνουν πολιτικές οργανώσεις – φορείς –συλλογικότητες – παλαιστινιακοί σύλλογοι, την Πέμπτη 15 Ιούνη:

  • στις 7.00 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου,στη Θεσσαλονίκη και
  • την ίδια ώρα στην Αθήνα, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, ενάντια στη σύνοδο της αντιδραστικής συμμαχίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ

14/6/2017