Δελτίο Τύπου

Εκκένωση του Ελληνικού: Οι πρόσφυγες δεν είναι «πακέτα» χωρίς ατομική βούληση, άποψη και ανάγκες

Το αντιρατσιστικό κίνημα έχει καταγγείλει πολλές φορές ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο στρατόπεδο του Ελληνικού είναι άθλιες. Παράλληλα, όμως, έχει διεκδικήσει την εγκατάσταση των προσφύγων σε αξιοπρεπείς δομές μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους για αξιοπρεπή, ισότιμη με τους υπόλοιπους κατοίκους. Να μπορούν όσοι και όσες βρίσκουν δουλειά να εργάζονται. Τα προσφυγόπουλα να πηγαίνουν στα σχολεία μαζί με τα άλλα παιδιά. Να είναι «ορατοί» κοινωνικά και να μπορούν να διεκδικούν την λύση των προβλημάτων τους.

Αντ’ αυτού, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχειρεί να «λύσει» το πρόβλημα εκκενώνοντας το Ελληνικό και μετακινώντας τους πρόσφυγες αυθαίρετα, σε χώρους που δεν έχουν καν ανακοινωθεί ούτε στους ίδιους, ούτε σε όσους εργάζονται για την φροντίδα τους, χωρίς καμία διαβούλευση μαζί τους.

Κατά κανόνα, σε «γκέτο» εκτός οικιστικού ιστού, χωρίς καμία πραγματική εγγύηση για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αδιαφορώντας για τις εξατομικευμένες ανάγκες τους.

Οι πρόσφυγες είναι τα τραγικά θύματα των πολέμων και της ακραίας φτώχειας που υπέθαλψαν οι ιμπεριαλιστικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Δεν είναι «πακέτα» χωρίς ατομική βούληση, άποψη και ανάγκες.

Απαιτούμε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να γνωστοποιήσει αμέσως στους πρόσφυγες τους χώρους μετεγκατάστασής τους και να λάβει δεσμευτικά υπόψη τις ανάγκες τους λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη τους σε ότι αφορά στην μετακίνησή τους.

Απαιτούμε την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρους εντός του οικιστικού ιστού, που να πληρούν τις προϋποθέσεις κάλυψης των αναγκών τους και της ισότιμης κοινωνικής ένταξης τους.

Επιτροπή Δικαιωμάτων της ΛΑΕ

2/6/2017