Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής τον Γιάννη Δούκα, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε., παραβρέθηκε σήμερα (25/5) στην απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία των εργαζομένων σε υπηρεσίες delivery και σε εταιρείες courier.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους με τον Γιάννη Δούκα, οι απεργοί, μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι νιώθουν πως είναι… εργαζόμενοι παντός καιρού! Ότι συχνά είναι αυτοί που κάνουν ένα σωρό αγγαρείες. Τους αποκαλούν «τα παιδιά με τα παπιά» και τους φέρονται σαν να είναι «τα παιδιά για τα θελήματα».

Οι εργοδότες, ως επί το πλείστον, έχουν δημιουργήσει τη δική τους εκδοχή του «Δεν πληρώνω»:

  • Δεν πληρώνουν τις προσαυξήσεις που δικαιούνται (μετά τις 22:00 το βράδυ υπάρχει 25% προσαύξηση, την Κυριακή υπάρχει 75% προσαύξηση και 100% στις αργίες).
  • Δεν πληρώνουν δώρα και επιδόματα.
  • Δεν πληρώνουν υπερωρίες όπως πρέπει και
  • Ειδικότερα στην ταχυεστίαση δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το μηχανάκι και τα έξοδα κίνησης (μια… συνθήκη που απλώνεται και στις εταιρείες κούριερ»).

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Δούκας στη συνομιλία που είχε μαζί τους δήλωσε:

«Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων με μηχανάκι σε εταιρείες courier, σε υπηρεσίες deliveryκαι εξωτερικούς και τα αιτήματά τους για την παροχή εταιρικής μηχανής, πλήρη εξοπλισμό μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους, ενιαία ειδικότητα, συλλογική σύμβαση εργασίας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μιας και η εργοδοτική πλευρά δεν τηρεί ούτε το υπάρχον ισχνό πλαίσιο μισθού και έξτρα αμοιβών λόγω υπερωριακής εργασίας ή τη νύχτα ή τις Κυριακές.

Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας είναι στην πρώτη γραμμή της επισφάλειας για τη δουλειά τους, για το μισθό τους και κυρίως για την υγεία και την ασφάλειά τους. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει απαθής στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και πολύ περισσότερο της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία αφού βλέπει πως τα ατυχήματα των εργαζομένων αυτών είναι σχεδόν καθημερινά».

 

Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.

25/5/2017