Η ξεπουλημένη κυβέρνηση εντάσσει στο ΤΑΙΠΕΔ ακόμη και το μνημείο του αντιδικτατορικού αγώνα

Το Σάββατο στις 27 Μαΐου 2017 κλείνουν 54 χρόνια από την ημέρα που ο αγωνιστής της ειρήνης και της δημοκρατίας ο Γρηγόρης Λαμπράκης άφησε την τελευταία του πνοή στην εντατική όπου νοσηλευόταν για 5 μέρες, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε από το παρακράτος της δεξιάς στις 22 Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη μετά την ομιλία του σε εκδήλωση της Επιτροπής Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απρίλη του 1912. Αγωνιστής της Αντίστασης, αργότερα βουλευτής της ΕΔΑ, υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, παλιός βαλκανιονίκης, υπήρξε ειρηνιστής, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση, ενώ μετά από δική του πρωτοβουλία του ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (EEΔYE). Στις 21 Απριλίου 1963 το ελληνικό Κίνημα Ειρήνης οργανώνει την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Καραμανλή φροντίζει να την απαγορεύσει.

Το κράτος που απαγόρευσε την πρώτη πορεία Ειρήνης στις 21 Απρίλη 1963, ένα μήνα σχεδόν μετά μαζί με το παρακράτος δολοφόνησε τον Γρηγόρη Λαμπράκη και 4 χρόνια αργότερα, ανήμερα της επετείου της πρώτης πορείας Ειρήνης στη χώρα μας επιβλήθηκε η αμερικανοκίνητη χούντα.

Σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο των αμερικανο-νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών στη Μέση Ανατολή. Επεκτείνει και αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας για να διευκολύνει τις αμερικανο-νατοϊκές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. Συνεπώς ο αγώνας του Γρηγόρη Λαμπράκη για την ειρήνη αποκτά στις μέρες μας εξαιρετική επικαιρότητα.

Παράλληλα η ξεπουλημένη κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου έφτασε στο σημείο να εντάξει στο ΤΑΙΠΕΔ ακόμη και το χώρο μαρτυρίου των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, τα κελιά του ΕΑΤ-ΕΣΑ μαζί με το Πάρκο Ελευθερίας.

Η ΛΑΕ θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη οργανώνει την επέτειο του θανάτου του το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 στις 11 το πρωί στο χώρο του Πάρκου Ελευθερίας συγκέντρωση τιμής στη μνήμη του, αλλά και διαμαρτυρίας ενάντια στο ξεπούλημα του Πάρκου Ελευθερίας.

Καλούμε όλους τους συνοδοιπόρους του Γρηγόρη Λαμπράκη και πρώτα απ’ όλα τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και τον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο να δώσουν το παρών σ’ αυτή την εκδήλωση τιμής και διαμαρτυρίας.

Καλούμε όλους τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και πρώτα απ’ όλα τον Σύνδεσμο φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών να είναι παρόντες το Σάββατο στο Πάρκο Ελευθερίας.

Τέλος καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη, που θέλει να τιμήσει τη μνήμη του αγωνιστή της Ειρήνης και της Δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη, που δεν θέλει να παραδοθεί η χώρα μας στους αμερικανο-νατοϊκούς σχεδιασμούς ούτε θέλει να γίνει αυτό το μεγάλο αίσχος, να ξεπουληθούν ακόμη και τα μνημεία της αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, να δώσουν το παρών τους το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 στις 11 το πρωί στο Πάρκο Ελευθερίας.

 

Θανάσης Πετράκος