ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έγκλημα των εγκλημάτων η πώληση της ΔΕΗ

Συνάντηση Λαφαζάνη, Βαλαβάνη, Πετράκου, Στρατούλη με τον Γιώργο Σταθάκη

Το μεσημέρι της Πέμπτης (30/3) αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας αποτελούμενη από τους Παναγ. Λαφαζάνη, Νάντια Βαλαβάνη, Θαν. Πετράκο και Δημ. Στρατούλη συναντήθηκαν, κατόπιν αιτήματος της ΛΑ.Ε., στο Υπουργείο Ενέργειας με τον Γιώργο Σταθάκη.

Κατά τη συνάντηση ο Γιώργος Σταθάκης ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης για τα θέματα της ΔΕΗ και τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση.

Η αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε. ανέπτυξε τις δικές της τοποθετήσεις, τις οποίες δια του Παν. Λαφαζάνη εξέθεσε στη συνέχεια στους δημοσιογράφους.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγ. Λαφαζάνη μετά τη συνάντηση έχει ως εξής:

«Καταρχάς να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που είσαστε εδώ και μας δίνετε τη δυνατότητα να πούμε δυο λόγια για τη συνάντηση μας.

Θεωρώ εντελώς άστοχο το γεγονός από τη πλευρά του υπουργείου ότι δεν επιτρέπει να λαμβάνονται εικόνες από τις συναντήσεις και από τους φωτογράφους και από τις κάμερες, δεν το καταλαβαίνω αυτό γιατί γίνετε, είναι ανεπίτρεπτο. Όπως είναι ανεπίτρεπτο όταν γίνονται συναντήσεις τέτοιου χαρακτήρα να κάνουμε την συνέντευξη μας, την ανταλλαγή απόψεων στο δρόμο. Δεν είναι καλό αυτό. Υπάρχει ειδική αίθουσα στο υπουργείο που κάλλιστα και πολιτισμένα να συζητάμε και να γίνετε η συνέντευξη. Άλλωστε ξέρετε οτι έτσι γινόντανε τουλάχιστον επί της δικιάς μου θητείας. Το λέω ως παρένθεση και ως παρότρυνση προς την ηγεσία του υπουργείου να σταματήσει αυτό το πράγμα που είναι άσχημο, δεν είναι καλό και δεν είναι πολιτισμένο.

Ένα είναι αυτό.

Για το ΙΓΜΕ

Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι οτι εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και την αλληλεγγύη μας στους εργαζομένους του ΙΓΜΕ οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα εκρηκτικό πρόβλημα διάλυσης στη κυριολεξία του ιδρύματος που παίζει ένα πολύ κρίσιμο θα έλεγα στρατηγικό ρόλο, το γνωρίζω από πρώτο χέρι το ρόλο του ΙΓΜΕ που χρειάζεται στήριξη και όχι διάλυση.

Δυστυχώς όμως έχει μπει στο στόχαστρο και των τροϊκανών και τον κυβερνήσεων, διαδοχικών κυβερνήσεων. Και φοβάμαι οτι επιχειρείται να δοθεί χαριστική βολή στο ΙΓΜΕ. Εγώ τώρα μόλις θα τελειώσουμε την συζήτηση μας με μια αντιπροσωπεία από εργαζομένους, το σωματείο, θα προσπαθήσουμε να δούμε τον υπουργό και θα του πω κι εγώ τις απόψεις και θέσεις μου για το θέμα άλλα και οι εργαζόμενοι.

Θεωρώ εντελώς παράλογο το γεγονός οτι ο υπουργός όπως μαθαίνω δε βλέπει το σωματείο του ΙΓΜΕ. Είναι τρομερό ότι δε τους βλέπει, να συζητήσουν μαζι του, να τους ακούσει να πει κι αυτός τις σκέψεις του. Αφήνουμε λοιπόν κι αυτό το θέμα.

Εθνικό Έγκλημα το «Λουκέτο» στην ΔΕΗ

Μπαίνουμε τώρα στο ουσιαστικό θέμα που ζητήσαμε και την συνάντηση. Ο υπουργός μας έκανε μια ενημέρωση αυτά τα οποία συντελούνται τουλάχιστον όπως τα εκλαμβάνει ο ίδιος και ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και συνολικότερα τον ενεργειακό τομέα. Από αυτά που άκουσα αυτό που σας λέω είναι ότι ανησυχώ πάρα πολύ για το μέλλον της ΔΕΗ και το μέλλον της Ελλάδας. Αυτό το οποίο επιχειρείται αυτήν την ώρα σε βάρος της ΔΕΗ είναι ένα εθνικό έγκλημα. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι το εθνικό έγκλημα των εγκλημάτων. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μια τέτοια βρώμικη επίθεση σε βάρος των συμφερόντων μιας μεγάλης, της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας μας αλλά και σε βάρος της Ελλάδας.

Στην ουσία δεν επιχειρείται να πωληθεί ένα μέρος της ΔΕΗ των μονάδων της ΔΕΗ, αυτό που γίνεται αυτήν την ώρα είναι το τέλος της ΔΕΗ και θα έλεγα οτι πωλείται στην κυριολεξία η Ελλάδα.

Αυτό είναι η προμετωπίδα όσων συντελούνται αυτή την ώρα σε βάρος της ΔΕΗ με ευθύνη της κυβέρνησης και με την επιβολή νεοαποικιοκρατικής Τερατροϊκας η οποία στη ουσία κυβερνά τη χώρα. Γιατί τη χώρα δεν την κυβερνά το Μαξίμου αλλά τη χώρα κυβερνάει το Χίλτον. Οι υπάλληλοι των υπαλλήλων κυβερνούν και έχουν επιβάλλει άγρια σκληρή δικτατορία σε αυτή τη χώρα.

Αυτό που θέλω να πω γιατί έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σ’ ένα ύψος 40% της, αν είναι τόσο και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, δεν είναι πώληση μονάδων δεν είναι μόνο το τέλος της ΔΕΗ, είναι παραχώρηση εδαφικής κυριαρχίας, είναι εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Στην ουσία τί πωλούμε; Πωλούμε την Δυτική Μακεδονία, και βεβαίως την περιοχή της Μεγαλόπολης. Αυτά πωλούνται! Εκχωρούνται! Παραδίδονται στους ιδιώτες! Παραδίδονται εκτάσεις τεράστιες! Παραδίδονται τα νερά, παραδίδεται η διαχείριση στην ουσία ολόκληρων περιοχών της χώρας μας! Αυτό δεν έχει δικαίωμα να το κάνει καμία κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε τέτοιου είδους εθνικά εγκλήματα. Δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνει. Η χώρα δυστυχώς κυβερνάται από το 2010 με ένα οιωνεί πραξικόπημα. Και αυτό το πραξικόπημα βλέπουμε ότι κλιμακώνεται δυστυχώς. Φτάνει στα απώτατα όρια ενός ολοκληρωτισμού, ο οποίος είναι πρωτόγνωρος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά εγώ θεωρώ και για τα παγκόσμια χρονικά. Εμείς θα αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό το εθνικό έγκλημα, που θα πλήξει τους καταναλωτές, θάβει την ανάπτυξη της χώρας μας και να ξέρετε ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις και για τις εργασιακές σχέσεις στην ΔΕΗ και για τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ.

Εγώ προβλέπω ότι θα έχουμε απολύσεις στην ΔΕΗ, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να καλλωπίσουν αυτό τον σχεδιασμό. Θα αγωνιστούμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις για να ματαιωθεί αυτό το έγκλημα. Αυτή την ώρα χρειάζεται μια μεγάλη ενότητα του ελληνικού λαού, μια πανστρατιά, για να διασώσουμε την ΔΕΗ και να την διασώσουμε όχι για να μείνει όπως έχει, αλλά να την διασώσουμε για να την ανασυγκροτήσουμε, για να την αναβαθμίσουμε, για να παίξει αυτόν το αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο που πρέπει να παίξει και μπορέί να τον παίξει η ΔΕΗ, η οποία με αυτές τις πολιτικές που ακολουθούνται οδηγείται σε λουκέτο, οδηγείται σε καταλήστευση. Διότι αυτή την στιγμή πρέπει να προσθέσω, ότι η ΔΕΗ δουλεύει για τα ιδιωτικά συμφέροντα, και δουλεύει με ευθύνη της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά συμφέροντα και με ευθύνη της Τρόικα.

Η ΔΕΗ πουλάει πάμφθηνο τζάμπα, σχεδόν, ρεύμα σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις η οποίες την καταληστεύουν. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ κάνει δημοπρασίες τις λεγόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ με το φθηνό της ρεύμα, οι οποίες είναι κάτω του κόστους, και έχει ζημία η ΔΕΗ για να μπορούν ιδιώτες ανταγωνιστές της να πουλάνε φθηνό ρεύμα και να της παίρνουν μερίδιο αγοράς. Αυτά είναι μεγάλα εγκλήματα, πρωτοφανή εγκλήματα και το μεγαλύτερο των εγκλημάτων βεβαίως είναι η δέσμευση η οποία έχει αναληφθεί από την κυβέρνηση, ώστε η ΔΕΗ να πέσει μέχρι το τέλος του 2019 στο 50% των πελατών, να εκχωρήσει δηλαδή το 50% των πελατών της και να φτάσει να παράγει το 50% της ηλεκτρικής ισχύος στη χώρα.

Αυτά δεν γίνονται. Πάνε πρωτοφανώς να ανοίξουν, υποτίθεται, την αγορά με διοικητικές αποφάσεις, με νομοθετικές ρυθμίσεις και ξένες εντολές πράγμα που σημαίνει μια απίστευτη καταστροφή. Αν αυτά επιχειρούντο σε βάρος μιας ιδιωτικής επιχείρησης όλοι θα μίλαγαν για καθεστώς Βορείου Κορέας. Τώρα που γίνονται σε βάρος μιας δημόσιας στρατηγικής επιχείρησης είναι όλα μέλι-γάλα».

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.

30/3/2017