Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΛΑ.Ε.

Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι, όσο η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στη «μέγγενη» των άκρως υφεσιακών μνημονιακών πολιτικών, τα ποσοστά της θα παραμένουν σε «μελανά» επίπεδα. Παρά τα προγράμματα – «ασπιρίνες» του ΟΑΕΔ με τις δεκάδες χιλιάδες -ολιγόμηνης διάρκειας- θέσεις απασχόλησης και τις αμοιβές – «ρεγάλο», την έξαρση των ευέλικτων και υποαμειβόμενων μορφών εργασίας (μερικής και εκ περιτροπής εργασία) και φυσικά, τη διαρκή μείωση του εργατικού δυναμικού λόγω της συνεχιζόμενης μετανάστευσης νέων, το ποσοστό της ανεργίας για το Δ’ τρίμηνο του 2016 έφτασε στο 23,6% παρουσιάζοντας απειροελάχιστη μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 (24,4%) και μεγάλη αύξηση συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο (Γ’) τρίμηνο του 2016 (23,6%).

Πολύ απλά, τουλάχιστον 1.123.990 συμπολίτες μας παραμένουν άνεργοι (οι περισσότεροι μάλιστα είναι μακροχρόνια άνεργοι και μόλις το 10% αυτών λαμβάνει μια ελάχιστη στήριξη – «παρωδία» από το Κράτος) και αυτό με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Βάσει των πρόσφατων αναλύσεων του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, η πραγματική ανεργία κυμαίνεται στο 30%.

Αποτελεί ντροπή για το Μέγαρο Μαξίμου και τους αρμόδιους υπουργούς να επαίρονται για δήθεν «μείωση» της ανεργίας, όταν ακόμη και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τους διαψεύδουν. Η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, κάθε μέρα που περνά εφαρμόζοντας τις εξοντωτικές για τον λαό πολιτικές των μνημονίων, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια «ζούγκλα» τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων οι οποίοι επιζητούν να βρουν μια θέση απασχόλησης.

Μοναδική διέξοδο για τους ανέργους και τους νεόπτωχους εργαζομένους αποτελεί η κατάργηση των μνημονίων, η επαναφορά και διασφάλιση εργασιακών, κοινωνικών και μισθολογικών δικαιωμάτων, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, με ένα εναλλακτικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.

16/3/2017