ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Η ΝΙΚΑΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

Υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα την Τρίτη 31 Γενάρη, 1μ.μ. στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας (Ακροπόλεως & Παντειχίου)

Η Νίκαια ετοιμάζεται να υποδεχτεί με μια μεγάλη αγκαλιά τα προσφυγόπουλα που έρχονται από το hotspot του Σχιστού. Η Νίκαια της προσφυγιάς, της αντίστασης και της αξιοπρέπειας ετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμα ηχηρό χαστούκι στον ρατσισμό, τη ξενοφοβία και το φασισμό υποδεχόμενη τα καινούργια “παιδιά της”. Παιδιά που τα εγκλώβισε στη χώρα μας η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που συνυπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση και τα στοίβαξε χωρίς τη θέλησή τους σε δομές «φιλοξενίας»-hotspot που εν πολλοίς θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης .

Το στοιχειώδεις δικαίωμα των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση  απαντήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη δημιουργία ενός “αόρατου” στις τοπικές κοινωνίες σχολείου-γκέτο, που θα λειτουργεί παράλληλα, αλλά και αποκομμένα από το δημόσιο σχολείο, νομιμοποιώντας θεσμικά διαχωριστικές λογικές, συντελώντας στην εδραίωση ρατσιστικών στερεοτύπων και ξενοφοβικών προκαταλήψεων, ενισχύοντας στην πράξη την ακροδεξιά και μισαλλόδοξη ατζέντα και πριμοδοτώντας ουσιαστικά τη Χρυσή Αυγή.

Μία Χρυσή Αυγή, η οποία μετά από χρόνια οργανωτικής διάλυσης που είχε επιβάλλει το κίνημα επιχειρεί να επανακάμψει, αποθρασυνόμενη απ’ τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία της και τη προκλητική πολιτική της νομιμοποίησης από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ξεδιάντροπα φωτογραφίζεται μαζί της στο Καστελόριζο.

Παρόλα αυτά η ισότιμη πρόσβαση των προσφυγόπουλων στη δημόσια υγεία και παιδεία είναι για μας η αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουν να ενταχθούν, να ενσωματωθούν και να αγκαλιαστούν από τη πλατιά λαϊκή πλειοψηφία. Η εκπαίδευση υπήρξε ανέκαθεν πεδίο ανάπτυξης αγώνων για τη δημοκρατία και την κοινωνική χειραφέτηση, χώρος μάχης ενάντια στις μισαλλόδοξες αντιλήψεις, τις διακρίσεις, τις ρατσιστικές πρακτικές και τα ξενοφοβικά στερεότυπα, χώρος πολιτισμού και αγώνων για το δημοκρατικό σχολείο των όλων των ίσων και των διαφορετικών, χώρος που μετρά ήρωες και νεκρούς για αυτές τις αξίες. 

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και άνεργους, τα συνδικάτα, τη νεολαία, τους συλλόγους γονέων και τους μαθητές, τους φορείς και τα κινήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές να αντισταθούμε μαζί και να τους απομονώσουμε. Και δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας να αγωνιστούμε μαζί για την ισότιμη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία και τη δημιουργία αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων για όλους τους πρόσφυγες, κόντρα στις λογικές της δήθεν “ανθρωπιστικής βοήθειας” των ΜΚΟ που θησαυρίζουν στήνοντας παρτίδες εκατομμυρίων εκμεταλλευόμενες τον ανθρώπινο πόνο. Διεκδικούμε πλήρη πρόσβαση χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης για όλους, ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες. 

Δημόσια υγεία σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε για τα ντόπια παιδιά, όταν η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης για την Υγεία, όταν κλινικές και ασθενοφόρα λειτουργούν χωρίς γιατρούς και νοσοκομεία κλείνουν.
Δημόσια παιδεία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών και μικρότερα τμήματα. Χωρίς περισσότερα σχολεία, βελτίωση κι επισκευή των ετοιμόρροπων υποδομών και δωρεάν γεύματα για τους μαθητές.

Διεκδικούμε :

  • Δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.Να εγγραφούν όλα τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, χωρίς αποκλεισμούς, εμπόδια και διαχωρισμούς, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για μετεγκατάσταση στις χώρες τελικού προορισμού.
  • Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού.
  • Δωρεάν σίτιση και υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών για τη μόρφωση όλων των παιδιών.
  • Δωρεάν μεταφορά και ισοκατανομήστα όμορα σχολεία των δομών «φιλοξενίας». Ολιγομελείς Τάξεις Υποδοχής εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, και τμημάτων για τη διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας. Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για όλες τις ευπαθείς ομάδες προσφύγων, μεταναστών και ντόπιων.

 

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Έξω η Χ.Α από τα σχολεία!

Όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης!

ΛΑΕ Νίκαιας

31/1/2017