ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά οφείλω να πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι Πρόεδρος όλων των συμπατριωτών μας και σε καμία περίπτωση κυβερνητικός εκπρόσωπος ή αντιπρόσωπος της ευρωζώνης και της ΕΕ στη χώρα μας.

Σε μια συγκυρία που η πατρίδα μας δοκιμάζεται σκληρά από τις ευρωζωνικές και ευρωενωσιακές επιλογές και σε μια στιγμή που μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού, τα οποία διαρκώς γίνονται όλο και μεγαλύτερα, αμφισβητούν ευθέως ή και εκφράζουν την ανοικτή αντίθεσή τους στο ευρώ και την ΕΕ, δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να γυρίζει την πλάτη και να περιφρονεί αυτούς τους πολίτες, αναδεικνύοντας σε μήνυμά του ως «αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκληρό πυρήνα της την ευρωζώνη».

Σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει τίποτα αδιαπραγμάτευτο παρά μόνο ο πλήρης σεβασμός στην ελεύθερη λαϊκή βούληση και την γνήσια και ανόθευτη λαϊκή κυριαρχία, ενώ η υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και εσαεί την δογματική συμμετοχή στην ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ, ακόμα και αν οι τελευταίες παρακμάζουν και αποσυντίθεται και προκαλούν αδιέξοδα στην πατρίδα μας και τον λαό.

Δυστυχώς το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, απολύτως υπεύθυνο για την τραγωδία που βιώνει η χώρα μας, θεωρεί υποχρέωσή του να θέτει τα συμφέροντα της ευρωζώνης και της ΕΕ πάνω από τα συμφέροντα της χώρας, ενώ δίνει την εντύπωση ότι είναι έτοιμο για χάρη του ευρώ να υποβάλει σε ακόμα μεγαλύτερες, χωρίς τελειωμό και προοπτική, θυσίες τον λαό και τη νεολαία.

Είναι τραγικό ότι το ελληνικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, όπως διαχειρίστηκε τη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες, χωρίς να έχει αίσθηση της επερχόμενης κρίσης και της επικείμενης καταστροφής, έτσι και τώρα δεν θέλει και δεν μπορεί να δει τα αδιέξοδα της ευρωζώνης, την επικείμενη αποσύνθεσή της και την βέβαιη, σχεδόν αναγκαστική έξοδο της χώρας από την ευρωζωνική φυλακή, πράγματα που πιθανότατα θα επισυμβούν τον καινούργιο χρόνο, αλλάζοντας ριζικά τον χάρτη της περιοχής μας και της Ευρώπης.

Σήμερα όσο ποτέ η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια μεγάλη και βαθιά δημοκρατική ανατροπή που θα σαρώσει το παρακμιακό κατεστημένο και θα ανοίξει νέους ορίζοντες διεξόδου και ανασυγκρότησης για τη χώρα.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε

Αθήνα, 22/12/2016