ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΥΓΕΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΗ  ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκφράζουμε ως ΛΑ.Ε. την πιο βαθιά θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα Andrei Karlov και αυτονόητα αναμένουμε την πλήρη και σε βάθος εξέταση των συνθηκών της στυγερής αυτής εγκληματικής πράξης.

Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω την βαθύτατη ανησυχία μας για το κύμα της τυφλής και αιματηρής βίας το οποίο έχει ξεσπάσει και κλιμακώνεται στην Τουρκία και το οποίο, δυστυχώς, συνδέεται στενά και ενισχύεται από τις ακραίες αυταρχικές, τυχοδιωκτικές, αντιδημοκρατικές και επιθετικές επιλογές του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο καθεστώς έχει εξαπολύσει ένα πογκρόμ αυθαίρετων συλλήψεων, διωγμών, απολύσεων, απαγορεύσεων, φίμωσης κάθε δημοκρατικής φωνής και στρατιωτικών επεμβάσεων στις γειτονικές χώρες.

Είναι εντελώς αδιανόητο η κυβέρνηση Τσίπρα να σιωπά απέναντι σε βαθιά αντιδημοκρατικές εξελίξεις στην Τουρκία στο όνομα του εξευμενισμού του καθεστώτος.

Αυτήν την ώρα που η περιοχή μας δοκιμάζεται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τυχοδιωκτικές επιθετικές πολιτικές, πολέμους, διωγμούς, αντιδημοκρατικές φωνές και κλίμα φανατισμών και μισαλλοδοξίας, η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή, που θα αποτινάξει το νεοαποικιακό μνημονιακό ζυγό της χώρας.

Η Ελλάδα σήμερα όσο ποτέ αντί να σιωπά κι να σύρεται παραδομένη και έμφοβη ως προτεκτοράτο του ευρωατλαντισμού, χρειάζεται μια νέα πραγματικά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για μια θετική και ενεργητική παρέμβαση στην περιοχή μας σε όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας μακριά από ιμπεριαλιστικές κηδεμονίες και επιδιαιτησίες.

Αυτές οι επιλογές, όμως, δεν μπορούν να γίνουν από μια παραδομένη και υπαλληλική μνημονιακή τάξη που το μόνο που έχει μάθει να κάνει καλά, είναι να καταστρέφει τη χώρα.

Για το Γραφείο Τύπου

20/12/2016