Ομιλία Νίκου Χουντή, Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, στην εκδήλωση “Κρίση της Ευρωζώνης-Αναζητώντας εναλλακτικές για την Ευρωπαϊκή Αριστερά

 

Σήμερα στο ξενοδοχείο Τιτάνια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, με θέμα «Η κρίση της Ευρωζώνης- Αναζητώντας εναλλακτικές για την Ευρωπαϊκή Αριστερά».

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Λίντια Σένρα, Ευρωβουλευτής από τη Γαλικία και το Κόμμα της Εναλλακτικής Αριστεράς και ο Λούκ Φλάναγκαν, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής από την Ιρλανδία.

 

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

 

Στην ομιλία του ο Νίκος Χουντής, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

 

«Η αποτελμάτωση της Ευρωζώνης και η απειλή υποτροπής των κρίσεων εντείνουν την εγγενή της αστάθεια.

 

Η ηγετική ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην αμφισβήτηση και την αστάθεια αντιδρά με πανικό για την ύπαρξη της και την πολιτική της επιβίωση. Είναι πανικόβλητη απέναντι στο ενδεχόμενο να γίνει Κυβέρνηση στην Ελλάδα η σε άλλες χώρες, όπως στην Ισπανία, στην Ιρλανδία κ.α., ένα κόμμα με ριζοσπαστικό πρόγραμμα εκεί όπου θεωρούσαν ότι έλεγχαν τα πράγματα.

 

Επιπλέον ήρθε το Brexit και η οικονομική καταστροφή, που προεξοφλούσαν τα συστημικά κέντρα για την μετα- Brexit Βρετανία, δεν λέει να έρθει.

 

Με την χτεσινή εκλογή Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ , τις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία τους επόμενους μήνες και την άνοδο της ξενοφοβικής και ρατσιστικής δεξιάς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως με πρόσχημα το προσφυγικό, ενισχύεται η αβεβαιότητα για την προοπτική και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Κλείνοντας, ο Νίκος Χουντής τόνισε:

 

«Χρειαζόμαστε το ευρύτερο δυνατό μέτωπο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θέλουν και μπορούν να αντιπαρατεθούν στο νεοφιλελευθερισμό, στα μνημόνια και την ΕΕ σε ένα δρόμο ζωτικής σημασίας για επιβίωση και προοπτική για όλους, με εθνική κυριαρχία και προοδευτικούς μετασχηματισμούς, προβάλλοντας την ανάγκη ριζικού αναπροσανατολισμού και μιας εναλλακτικής πολιτικής, που εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια, ένα εναλλακτικό σχέδιο για το παρόν και το μέλλον».

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

10/11/2016