ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους ΠΓ της ΛΑΕ, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την αποδοχή της C.E.T.A. έκανε ένα ακόμα βήμα πλήρους υποταγής στις εντολές των Βρυξελών και τις επιδιώξεις των πολυεθνικών εταιριών»

Η κυβέρνηση με την αποδοχή της Συμφωνίας C.E.T.A. («Συνολική Οικονομική & Εμπορική Συμφωνία» μεταξύ ΕΕ-Καναδά), συνομολόγησε στο άνοιγμα της αγοράς προϊόντων, υπηρεσιών και επενδύσεων στις πολυεθνικές, ανοίγοντας και την πόρτα υιοθέτησης της γνωστής Συμφωνίας Τ.Τ.Ι.Ρ. μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ που «εν κρυπτώ» ετοιμάζουν μυστικοσύμβουλοι των πολυεθνικών.

Η C.E.T.A. προβλέπει κατάργηση 99% δασμών και εμποδίων στις υπηρεσίες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, χρηματοπιστωτικών, ναυτιλιακών μεταφορών, κά, με κύριες ωφελημένες τις ισχυρές χώρες της ΕΕ, σε βάρος των αδύνατων χωρών. Το ίδιο ισχύει για τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα. Με τη C.E.T.A. θα δεχτούν καίριο πλήγμα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως φέτα, ελιές Καλαμών, κά.

Επίσης, η εφαρμογή της C.E.T.A. θα επιφέρει, μείωση δημοσίων εσόδων, συμπίεση εργατικών αμοιβών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, αύξηση ανεργίας, συρρίκνωση ΑΕΠ, πλήγμα στη ασφάλεια τροφίμων, στο περιβάλλον, κά. Από την άλλη οι «λομπίστες» των πολυεθνικών με τεχνοκράτες των Βρυξελών, θα αποφασίζουν ποιοι νόμοι πρέπει να ψηφιστούν και ποιοί να καταργηθούν, αδιαφορώντας για τις επιλογές των κυβερνήσεων και τη βούληση των λαών. Θα μπορούν να ενάγουν κράτη και κυβερνήσεις σε ιδιωτικά δικαστήρια (ISDS) απαιτώντας αποζημιώσεις για ενέργειες που θίγονται συμφέροντα των πολυεθνικών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω του υπουργού Γ.Σταθάκη, δηλώνει υποκριτικά, ότι για τα επίμαχα σημεία της Συμφωνίας θα υπάρξει «ερμηνευτική εγκύκλιος», καθώς και «σαφές πλαίσιο» (!) για την «επίλυση διαφορών». Στην ουσία ακολουθώντας την γνωστή τακτική των «υποσημειώσεων» και «καθησυχαστικών διαβεβαιώσεων», προσπαθεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την αποδοχή της Συμφωνίας.

Η ΛΑΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη CETA, την TTIP, TiSA και όλες τις συμφωνίες που στην ουσία αποτελούν Μνημόνια των πολυεθνικών. Καλεί τους εργαζόμενους, τους απλούς πολίτες, τις συνδικαλιστικές, επιστημονικές και κοινωνικές οργανώσεις, να εντείνουν τις πιέσεις τους στην κυβέρνηση, ώστε να μην περάσουν οι Συμφωνίες, ούτε από τα όργανα της ΕΕ προβάλλοντας βέτο, ούτε πολύ περισσότερο από τα Εθνικά Κοινοβούλια.

Το Γραφείο Τύπου

10/10/2016