Δελτίο Τύπου

Σχόλιο Γραφείου Τύπου της ΛΑ.Ε. για τα νεότερα στοιχεία της ανεργίας

Εξοντώνουν εργασιακά 50άρηδες και 40άρηδες ενώ εξαθλιώνουν τους νεότερους

Τα νεότερα στοιχεία της ανεργίας για το μήνα Ιούλιο τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έρχονται, για μια ακόμη φορά, να επιβεβαιώσουν ότι η ελληνική αγορά εργασίας, ελέω της εφαρμογής των «δρεπανηφόρων» μνημονιακών νόμων από το 2012 και μετά, έχει μετατραπεί σε «μπλέντερ» άλεσης των θέσεων εργασίας τόσο για τους πενηντάρηδες, όσο πλέον και για τους σαραντάρηδες.

Από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας συμπεραίνεται ότι εδώ και 2,5 χρόνια, εργαζόμενοι άνω των 50 αλλά ακόμη και των 40 ετών απολύονται και στις θέσεις τους είτε προσλαμβάνονται νεότεροι ηλικιακά με τον μνημονιακά καθορισμένο κατώτατο μισθό των 510 ευρώ, μεικτά, το μήνα (για τους κάτω των 25 ετών), είτε με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία) με «μηνιάτικα» από 200 έως και 400 ευρώ το μήνα! Συγκεκριμένα, τα τελευταία 2 χρόνια, κάθε μήνα, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, σε ποσοστό πάνω από το 50% αφορούν μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση με αμοιβές κατά πολύ χαμηλότερες από τα 500 ευρώ.

Πολύ απλά, με αυτό τον τρόπο μειώνεται ακόμη περισσότερο και σε μεγάλη έκταση ο κατώτατος μνημονιακός μισθός της ντροπής, πολλαπλασιάζοντας καθημερινά την κατηγορία των «πάμπτωχων εργαζομένων».

Επίσης, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας για τους άνω των 55 ετών αυξήθηκε τον Ιούλιο του 2016 στο 18,6% (από 17% τον αντίστοιχο μήνα του αμέσως προηγούμενου έτους). Την υπό εξέταση χρονική περίοδο σε δυσθεώρητο επίπεδο παρέμεινε και το ποσοστό ανεργίας της ηλικιακής κατηγορίας 45 – 54 ετών (19,1% από 19,9% τον Ιούλιο του 2015 και 12,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2011).

Η πλήρης και οριστική «κατεδάφιση» των εργασιακών σχέσεων έρχεται μέσα από την υπό εξέλιξη, τάχα, «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές, με τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο να βαδίζουν πάνω στην ίδια πορεία που δημιούργησαν με τις εγκληματικές πολιτικά αποφάσεις τους οι προκάτοχοι τους, Α. Σαμαράς και Ευγ. Βενιζέλος, Λ. Παπαδήμος και Γ. Παπανδρέου. Με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που θέτουν οι δανειστές για τα εργασιακά, η ελληνική αγορά εργασίας θα μετατραπεί οριστικά σε μια «ζούγκλα εργασιακή, με όρους χειρότερους και από τις ειδικές οικονομικές ζώνες.

Μπροστά στη νέα, επερχόμενο καταστροφή και την εργασιακή εξόντωση τόσο των νεότερων, όσο και των μεγαλύτερων ηλικιακά εργαζομένων, είναι απαραίτητη όσο ποτέ η οργάνωση ενωτικών και συντονισμένων εργατικών και λαϊκών αγώνων για την αντιμνημονιακή ανατροπή.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.

7/10/2016