ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλος ΠΓ της ΛΑΕ και υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής

«Η κυβέρνηση έντρομη από τη λαϊκή κατακραυγή για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, προσπαθεί να αποκρύψει τις ευθύνες της. Ωστόσο η λύση είναι μια και απλή. Γενναία «Σεισάχθεια» στα χρέη λαϊκών νοικοκυριών»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή για πλειστηριασμούς κατοικιών, πετάει «καπνογόνα» στην κοινωνία προσπαθώντας να κρύψειτις ευθύνες της για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων. Προκειμένου μάλιστα να διαβάλλει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών μιλάει για βίλες και παλάτια και «σκοτεινά» σχέδια υπονόμευση της. Όμως η αλήθεια δεν κρύβεται. Οι πλειστηριασμοί κατοικιών για χρέη στο δημόσιο ουδέποτε σταμάτησαν, ενώ στις τράπεζες προσωρινά έχουν ανασταλεί για μια κατηγορία στεγαστικών ως τέλος 2017. Ταυτόχρονα η πώληση «κόκκινων» και ενήμερων δανείων σε ξένα funds έχει δρομολογηθεί, ενώ η παρουσία των ΜΑΤ σε πλειστηριασμούς αποτελεί το προανάκρουσμα για το «χαμό» που πρόκειται να γίνει στο επόμενο διάστημα.

Η ΛΑΕ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα πλειστηριασμού κατοικιώνλαϊκών οικογενειών για χρέη σε τράπεζες και στο δημόσιο. Η ραγδαία αύξηση των ιδιωτικών χρεών είναι βασικά αποτέλεσμα των Μνημονικών μέτρων και η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η αντιμετώπιση τους με λογική «Σεισάχθειας». Συγκεκριμένα: Α) Αποκλεισμός αφαίρεσης πρώτης κατοικίας για χρέη σε τράπεζες, δημόσιο, κ.ά. Β) Διαγραφή χρεών σε λαϊκά νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και μικρή περιουσία, καθώς και χρέη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (άνεργοι, ΑμεΑ, κ.ά.) οι οποίοι αντικειμενικά δεν έχουν να πληρώσουν. Γ) Ευνοϊκές ρυθμίσεις σε οφειλέτες μεσαίου εισοδήματος και περιουσίας στη λογική των 100 δόσεων, καθώς και διαγραφή μέρους οφειλής ανάλογα με τη μείωση εισοδήματος λόγω Μνημονίων. Δ) Σε περίπτωση συνυπολογισμού χρεών σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, η ετήσια δόση να μη ξεπερνά το 1/3 του ετήσιου εισοδήματος, κ.ά.

Ωστόσο η ΛΑΕ θεωρεί ότι για ριζική αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεώνχρειάζεταιεφαρμογή γενικότερων μέτρων,όπως εθνικοποίηση των τραπεζών, διαγραφή του δημόσιου χρέους, μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και εφαρμογή αναπτυξιακού προγράμματος φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση. Αυτήν την πολιτική δεν μπορεί ούτε θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά είναι υπόθεση μιας κυβέρνησης των αριστερών-αντιμνημονιακών δυνάμεων που αργά ή γρήγοραθα φέρει στην εξουσία ο αγωνιζόμενος λαός.

Το Γραφείο Τύπου

7/10/2016