ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού “οδικός χάρτης” συνέχισης της λιτότητας και της φορολεηλασίας του ελληνικού λαού»

Το Προσχέδιο «Προϋπολογισμός 2017» σηματοδοτεί την επιβολή ενός νέου«κύματος» άμεσων και έμμεσων φόρων ύψους 2,6 δισ. σε βάρος εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων, καθώς και 1,2 δισ. νέων περικοπών συνταξιοδοτικών, μισθολογικών και κοινωνικών δαπανών.

Η επίτευξη «πλεονάσματος» 1,8% του ΑΕΠ, που επαίρεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην ουσία αποτελεί «πλεόνασμα» φτώχειας και δυστυχίας για τον ελληνικό λαό.

Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το αποκρουστικό μνημονιακό της πρόσωπο μιλώντας για ανάπτυξη 2,7% το νέο χρόνο, πρόκειται για επανάληψη γνωστών υποσχέσεων των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα πολιτικής που συνεπάγεται η εφαρμογή του προσχεδίου είναι άκρως υφεσιακά, και το μόνο που «εγγυώνται» είναι η συνέχιση της παραγωγικής συρρίκνωσης και αύξηση της ανεργίας. Ακόμα και το φιλοκυβερνητικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι ο στόχος του 2,7% είναι υπεραισιόδοξος.

Όσο η ελληνική κοινωνία παραμένει δέσμια των Μνημονίωνυπό την καθοδήγηση της «τρόικα» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), όσο δεν αλλάζουν ριζικά οι συντεταγμένες της οικονομικής πολιτικής, τόσο οι Προϋπολογισμοί θα αντικατοπτρίζουν τη φτωχοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η καταστροφική πορείαείναι η ανατροπή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Κατά τη«Λαϊκή Ενότητα», αφετηριακά στοιχεία μιας φιλολαϊκής πολιτικής εξόδου από την κρίση είναι η διαγραφή του χρέους, η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, η δημόσια ιδιοκτησία στις τράπεζες, ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας, η φορολογική ελάφρυνση εργαζόμενων και συνταξιούχων, το χτύπημα της φοροδιαφυγής καιη κατάργηση των προνομίων ολιγαρχίας. η ανακατανομή εισοδήματος, η ενίσχυση των κοινωνικών δαπανώ κά, ώστε να μπει επιτέλους τέλος στο φαύλο κύκλο των μνημονίων, της λιτότητας και της παρακμής και να ανοίξει ο δρόμος σε μια ελπιδοφόρα προοπτική για τον ελληνικό λαό και τη χώρα.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.

5.10.16