Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους Π.Γ. της ΛΑΕ, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής

Η ραγδαία αύξηση των χρεών στο Δημόσιο και η εκτίναξη τους στα 90,5 δισ. € και τον αριθμό οφειλετών σε 4.128.000 οφειλέτεςστο 7μηνο ‘16, δείχνουν τα τραγικά αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει με τις οδηγίες των «θεσμών» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ)η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας τις «βέλτιστες πρακτικές» των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση στα χρέη δεν είναι οι περισσότερες κατασχέσεις (ξεπέρασαν στο 7μηνο τις 79.000), αλλά το σταμάτημα της υπερφορολόγησης!!

Η συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή (αυξήσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κλπ), σε συνδυασμό με τις κατασχέσεις, έχουν οδηγήσει σε τραγική θέση χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, μικρο-ιδιοκτήτες, αγρότες, μικροεπιχειρήσεις, κ.ά. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η φορολεηλασία και οι κατασχέσεις δεν φέρνουν έσοδα, ούτε αποτελούν λύση στο χρέος και στα ελλείμματα. Το μόνο που φέρνουν είναι φτωχοποίηση, βαθύτερη ύφεση, αποδιάρθρωση παραγωγής και αύξηση ανεργίας.

Η μόνη φερέγγυα εναλλακτική λύση κατά τη ΛΑΕ είναι η κατάργηση των Μνημονίων, η φορολογική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, η αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων του δημόσιου χρέους με στόχο τη βαθιά διαγραφή του, η εφαρμογή γενναίας «Σεισάχθειας» στα χρέη λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν και ευνοϊκές ρυθμίσεις στους υπόλοιπους, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και η εφαρμογή αναπτυξιακού προγράμματος με τόνωση της λαϊκής κατανάλωσης και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, για επανεκκίνηση της οικονομίας, αύξηση του εισοδήματος και μείωση της ανεργίας.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.

6/09/2016