Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ. Ερωτηματικά για την τύχη τους.

«Λάδι» οι μεγαλομέτοχοι και οι τράπεζες, που χρεοκόπησαν την ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ.

Από τις ξεχωριστές ανακοινώσεις των εταιριών ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, με τις οποίες δημοσιοποίησαν τη συμφωνία τους με τις λεγόμενες συστημικές πιστώτριες τράπεζες για το μέλλον της πρώτης, προκύπτουν πολλά προβλήματα και μεγάλα ερωτηματικά από τα πρώτα συμπεράσματα. Αυτά που σίγουρα διασφαλίζονται, είναι αφενός το ανεξέλεγκτο και ακαταδίωκτο των μεγαλομετόχων της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, που ευθύνονται για τη λεηλασία και την κακοδιοίκησή της και την οδήγησαν στην καταστροφή και, αφετέρου, τα συμφέροντα των τραπεζών, που έχουν την ευθύνη για τον υπερδανεισμό της, χωρίς κανένα έλεγχο.

Οι απαιτήσεις των τραπεζών προς την ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, με βάση αυτή τη συμφωνία, δεν υφίστανται καμία μείωση. Οι μεγαλομέτοχοι της επιχείρησης, που τη χρεοκόπησαν, επίσης δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση, ενώ ρίχνεται όλο το βάρος της «διάσωσης» στους προμηθευτές, με πρόταση για διαγραφή των απαιτήσεών τους κατά 50%, στις ΔΕΚΟ, με το ίδιο ποσοστό διαγραφής, καθώς και στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με πρόταση για διαγραφή των οφειλόμενων προστίμων και πρόσθετων επιβαρύνσεων επί των απαιτήσεών τους και  διακανονισμό των εναπομεινάντων ποσών σε 250 άτοκες δόσεις.

Επίσης, δεν υπάρχει στις επίσημες δημόσιες ανακοινώσεις καμία συγκεκριμένη δέσμευση, πέρα από γενικόλογες αναφορές, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των δεδουλευμένων και των εργασιακών σχέσεων των 12.000 εργαζομένων της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ. Ιδιαίτερα η αναφορά, σε αυτές τις ανακοινώσεις, για «σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας σε βάθος χρόνου», αυξάνει τις ανησυχίες μας για την τύχη των εργαζομένων.

Η ΛΑΕ θεωρεί κοινωνικά και πολιτικά απαράδεκτο, η οποιαδήποτε τελική συμφωνία για το μέλλον της επιχείρησης, να μη διασφαλίζει πλήρως την εργασία και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Η ΛΑΕ συνεχίζει να αγωνίζεται για να υπάρξει διασφάλιση των εργαζομένων, είναι αλληλέγγυα με τα σχετικά τους αιτήματα και καλεί την κυβέρνηση, αντί να παρακολουθεί ως τροχονόμος τις κινήσεις των 2 επιχειρήσεων και των τραπεζών, να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων και του δημοσίου.

Αθήνα, 5/9/2016 

Το Γραφείο Τύπου