ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της ΠΓ της ΛΑΕ και πρώην αν. Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τις σημερινές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Η κυβέρνηση συνέχισε σήμερα την κατεδάφιση των επικουρικών συντάξεων.

Ληστεία 3 δις ευρώ από τα εισοδήματα συνταξιούχων και ασφαλισμένων επικουρικής ασφάλισης μέχρι το 2019.

Ανάγκη παλλαϊκού ξεσηκωμού για την υπεράσπιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης, για τη μεγάλη αντιμνημονιακή ανατροπή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τις μειώσεις με 20 τρόπους κύριων – επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ παροχών και μερισμάτων, που προβλέπονται στον πρόσφατα ψηφισμένο αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, προχώρησε σήμερα στο δεύτερο γύρο μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων. Ακολουθεί και τρίτος γύρος μειώσεων τους τον Οκτώβρη, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι μειώσεις και για τις νέες επικουρικές συντάξεις, που εκδίδονται μετά την ψήφιση αυτού του νόμου.

Οι νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που φτάνουν μέχρι και 40%, προστίθενται στις προηγούμενες 35% – 50% των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και εξαερώνουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, που οδηγούνται στην οικονομική εξαθλίωση και απόγνωση.

Ο μόνος τρόπος, για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος φτωχοποίησης και εξαθλίωσης εκατομμυρίων συνταξιούχων και ασφαλισμένων, είναι μετατροπή της απόγνωσης και της οργής τους σε θέληση και απόφαση μαζικής αντίστασης και δράσης, για να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές, που τους κατεδαφίζουν τα εισοδήματα, και όσοι τις εφαρμόζουν ή τις στηρίζουν. Διαφορετικά οι συντάξεις θα μετατραπούν σε παιδικά φιλοδωρήματα.

H συγκέντρωση και διαδήλωση, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 10/9 στα εγκαίνια της ΔΕΘ, μπορεί και πρέπει να είναι με τη συμμετοχή χιλιάδων συνταξιούχων, ανέργων, εργαζομένων, νέων και μικρομεσαίων επαγγελματιών – αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων – αγροτών, η  αφετηρία για μία νικηφόρα αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς, για την μεγάλη  αντιμνημονιακή ανατροπή. Για μία θετική διέξοδο για το λαό και τη χώρα μας, που προϋποθέτει έξοδο από την Ευρωζώνη – έκδοση εθνικού νομίσματος και θα συνοδεύεται από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγικού μετασχηματισμού, που θα στηρίζει τις συντάξεις και τα λαϊκά εισοδήματα και θα αντιμετωπίζει την ανεργία.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ

Αθήνα 2/9/2016