ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Λαϊκή Ενότητα στο πλευρό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των καθηγητριών/ών στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών

Η Λαϊκή ενότητα θεωρεί ότι στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι εργοδότες επιδιώκουν να κατοχυρώσουν και να νομιμοποιήσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, την ασυδοσία και τη μαύρη εργασία. Την ίδια ώρα που λειτουργούν ως προπαγανδιστές των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της πλήρους εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Δεν διστάζουν να προχωρούν σε εκδικητικές απολύσεις, ίδρυση εργοδοτικών σωματείων, μηνύσεις και αγωγές για να τρομοκρατήσουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τους καθηγητές των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών.

Η ΛΑΕ ζητά να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών για τη εξασφάλιση εργασιακής και παιδαγωγική αξιοπρέπειας, την κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου και την πάταξη των φαινομένων ασυδοσίας σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις, την ασφάλιση και τα αναλυτικά προγράμματα.

Η κυβέρνηση, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, έρχεται να προτείνει προς ψήφιση ορισμένες ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν στην εργασιακή συνθήκη των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, το πλήρες ωράριο και τη δυνατότητα πλήρους ασφάλισης με πλήρες ωράριο για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, την αμοιβή για διακοπές και αργίες, όπως και τη δυνατότητα άσκησης ελεγκτικού ρόλου από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν δικαίωση των αγώνων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των καθηγητών στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Η αντίδραση των σχολαρχών και των φροντιστηριαρχών σε αυτές τις ρυθμίσεις επιβεβαιώνει ότι αυτό που θέλουν είναι μια συνθήκη εργασιακού «μεσαίωνα». Οι ρυθμίσεις αυτές, βέβαια, για να μη μείνουν «κενό γράμμα», απαιτούν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, συμπεριλαμβανομένων των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια, να παρέμβουν αποφασιστικά και να σπάσουν το άβατο που θέλουν να επιβάλουν οι εργοδότες.

Όμως, την ίδια στιγμή, χρειάζεται και κλιμάκωση των αγώνων ολόκληρου του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές των περικοπών και των νεοφιλελεύθερων εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, τις οποίες προωθεί και ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτείται επιμονή στη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, χωρίς ταξικούς φραγμούς, με κατοχυρωμένη την εργασιακή αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, με παιδαγωγική ελευθερία και προαγωγή της κριτικής σκέψης και της κοινωνικής συνείδησης.

Ως προς την ιδιωτική εκπαίδευση, πιστεύουμε ότι χρειάζεται να ανατραπεί το σύνολο των μνημονιακών ρυθμίσεων για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, όπως και όλες οι ρυθμίσεις που επέτειναν την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης όπως η αναγνώριση των «κολεγίων». Να κατοχυρωθεί, ξανά, όπως και για κάθε άλλο χώρο εργαζομένων, η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων όπως και συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μπει φραγμός στη σημερινή συνθήκη εργασιακού μεσαίωνα. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούμε να μπει τέλος στη «βιομηχανία» των διώξεων και των αγωγών στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων.

Όμως, αυτό απαιτεί και από το κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να είναι στο πλευρό του συνολικού εκπαιδευτικού κινήματος και των αγώνων των εκπαιδευτικών των δημοσίων σχολείων, των μαθητών, των φοιτητών, των πανεπιστημιακών. Είναι απαραίτητη η ένταξη όλων σε ένα παλλαϊκό κίνημα για μια δημόσια εκπαίδευση αντάξια των αγώνων και της αγωνίας της ελληνικής κοινωνίας.

Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ

31/08/2016