ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ – ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΜΟΥΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε.

0
472

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Νοέμβρη στα πλαίσια της Πανελλαδικής Σύσκεψης της Λαϊκής Ενότητας, συζήτηση της θεματικής ενότητας για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Η συμμετοχή εν όψει και των μαζικών πλειστηριασμών που επίκεινται να ξεκινήσουν, μετά από την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου που υποτίθεται πως προστατεύει την Α΄ κατοικία των πιο «ευάλωτων» ομάδων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, ήταν μαζική.

Τη συζήτηση άνοιξε ο σύντροφος – συντονιστής της ομάδας Δημήτρης Σαραφιανός εκ μέρους της προσωρινής Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας.

Αφού περιγράφηκε το τοπίο που έχει διαμορφωθεί σήμερα και αναλύθηκαν οι αιτίες της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τράπεζες, αλλά και φορολογικές αρχές και ασφαλιστικά ταμεία, έγινε μια συνοπτική παρουσίαση του νέου πλαισίου που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς, που στόχο έχουν τη συγκεντροποίηση της γης και της διάσπαρτης ακίνητης περιουσίας με μεθόδους υφαρπαγής στην κυριότητα του μεγάλου χρηματιστικού κεφαλαίου.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που τίθεται σε εφαρμογή αποτελείται από ένα τρίπτυχο.

– Άμεση εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών που τροποποιεί βάναυσα το νόμο Κατσέλη, με την καθιέρωση της απόλυτης τραπεζικής ισχύος μέσω της έννοιας του «συνεργάσιμου» (υποταγμένου) δανειολήπτη.

– Εγκαθίδρυση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με αναίρεση όλων των δικονομικών δυνατοτήτων των οφειλετών που προστάτευαν από τις αυθαιρεσίες του επισπεύδοντος, τις ταχύτατες διαδικασίες εκτέλεσης και την πλήρη απαξίωση στο τίμημα του εκπλειστηριάσματος.

– Το νέο νόμο (Ν. 4346/2015) που ενώ υποτίθεται πως προστατεύει τους «ευάλωτους» οικονομικά υπερχρεωμένους δανειολήπτες, ουσιαστικά αποτελεί μέσο για βελτίωση της εισπραξιμότητας των καθυστερούμενων δανείων από τις τράπεζες υπό την απειλή του πλειστηριασμού ακόμη και της Α΄ κατοικίας.

Ακόμη και τα πολύ χαμηλά εισοδηματικά όρια των υπό προστασία, ισχύουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα θεωρηθούν «συνεργάσιμοι», θα προσφύγουν στον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη και θα πληρώνουν μια δόση που θα καθορισθεί δικαστικά από το «υστέρημά» τους και σε βάρος της διαβίωσής τους.

Υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις με έντονο προβληματισμό ως προς το περιεχόμενο όσο και της αναγκαίας δράσης, οργάνωσης και δικτύωσης των κινημάτων που θα πρέπει να αναπτυχθούν:

Οι περισσότερες επικεντρώθηκαν στα παρακάτω σημεία:

Την ευθύνη των τραπεζών στη χορήγηση των δανείων και τους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων.

Η υπερχρέωση τόσο στο τραπεζικό σύστημα, όσο και στις φορολογικές αρχές και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποτέλεσμα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων της μνημονιακής πολιτικής – όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα στοιχεία – που περιόρισαν το διαθέσιμο εισόδημα, με εισοδηματικές περικοπές και εξοντωτική φορολόγηση, τρομακτική ύφεση και μαζική κοινωνική φτωχοποίηση.

Ζητήθηκε να συμπεριληφθεί στις αξιώσεις του κινήματος και της ΛΑΕ, το ζήτημα των εγγυητών στις δανειακές συμβάσεις και την αντιμετώπιση του ζητήματος σε ένα πλαίσιο απεμπλοκής τους από αυτές.

Τονίστηκε ιδιαίτερα από πολλούς συντρόφους το  ζήτημα της υπεράσπισης όχι μόνο της Α΄ κατοικίας αλλά του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών με αναστολή όλων των πλειστηριασμών, μέχρι την αποκατάσταση των αξιών των ακινήτων και την υιοθέτηση μιας γενικευμένης ρύθμισης των δανείων με κοινωνικά κριτήρια που θα απαλλάξει από υπέρμετρα και άδικα βάρη τους δανειολήπτες και θα διευκολύνει την αποπληρωμή σε βάθος χρόνου του υπολοίπου τους.

Το ζήτημα της υπερχρέωσης και της απόκρουσης των εκποιήσεων στο χώρο των μικρο-μεσαίων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Τον περιορισμό της τραπεζικής απαίτησης μέχρι την αξία ή το εκπλειστηρίασμα του ενυπόθηκου ακινήτου και τη διαγραφή του υπολοίπου ποσού, ώστε να μην μεταβάλλεται κάποιος σε ξεσπιτωμένο και ακόμη χρεωμένο.

Την υποβόηθηση από τη ΛΑΕ της ανάπτυξης κινηματικών δράσεων στα υποθηκοφυλακεία, όσο ακόμη αυτά εμπλέκονται στη διαδικασία των πλειστηριασμών αλλά και γενικότερα, με ενημέρωση του κόσμου στις γειτονιές.

Τη σκανδαλώδη, τεράστια ενίσχυση των τραπεζών από το κράτος σε βάρος των φορολογουμένων, και σε όφελος των ιδιωτών τραπεζιτών και κερδοσκόπων, παλαιών και νέων μετόχων που με διάφορες μεθοδεύσεις, ελέγχουν και ιδιοποιούνται έναντι πινακίου φακής.

Μεγάλη υπήρξε και η συμμετοχή με στοιχεία επικοινωνίας από όλη την Ελλάδα για τη δικτύωση του Συντονισμού της ΛΑ.Ε. και την υποβόηθηση στο συντονισμό και ανάπτυξη των κινημάτων σε τοπικό επίπεδο.

Μετά την ελπιδοφόρα αυτή συνάντηση, τίθεται άμεσα το καθήκον της επείγουσας ανάπτυξης πρωτοβουλιών για δράση σε όλα τα επίπεδα.