OΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ, ΜΕΛΟΥΣ Π.Γ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΛΑ.Ε

0
497

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ μπορεί να είναι η πολιτική δύναμη που θα βάλει τη σφραγίδα της στις επιταχυνόμενες πολιτικές εξελίξεις, ώστε να έχουν ανατρεπτικό, αντιμνημονιακό και προοδευτικό πρόσημο. Αρκεί βέβαια να επισημάνουμε και να διορθώσουμε τα λάθη της προεκλογικής περιόδου και να προχωρήσουμε σε οργανωτική, πολιτική, προγραμματική ανασύνταξη με δημοκρατική συμμετοχή των μελών και όσων συμφωνούν με το πρόγραμμά μας και προπαντός με εξωστρέφεια.

Τι πρέπει να κάνουμε

Να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε να είναι η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Θεωρώ ότι δε χρειάζεται ούτε σε εμάς, ούτε στο λαό και τη νεολαία να συγκροτήσουμε ένα πολιτικό οργανισμό που θα ανταγωνίζεται τις άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις, ως προς το ποιος έχει τα περισσότερα πιστοποιητικά αριστεροσύνης και ριζοσπαστισμού.Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται στην παρούσα συγκυρία είναι να πάρουμε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός πλατιού, πολιτικού, αντιμνημιονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού, πατριωτικού μετώπου πολιτικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων, αγωνιστών., που με ένα μεταβατικό πρόγραμμα διεξόδου, το οποίο θα απαντά πειστικά στα πραγματικά προβλήματα του λαού, θα ξαναδώσει ελπίδα ότι μπορούμε να πετύχουμε τη μεγάλη και ελπιδοφόρα ανατροπή, που θα ανοίξει δρόμο για βαθύτερες αλλαγές με κατεύθυνση το σοσιαλισμό. Να εργαστούμε δηλαδή για τη συγκρότηση μετώπου, που θα λειτουργεί ως ευρύτερη ποιλιτική παράταξη και θα είναι προσανατολισμένο όχι σε ενδοαριστερές αντιπαραθέσεις, αλλά θα απευθύνεται για συστράτευση και ένταξη στην κοινωνία, στην κοινωνική Αριστερά και σε κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να αγωνιστούν σήμερα και όχι στο αόριστο μέλλον, για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλουμε δηλαδή σήμερα κάτι που να μοιάζει στο ΕΑΜ και όχι σε ένα αυστηρά δομημένο Κομουνιστικό Κόμμα.

Να αποσαφηνίσουμε τον πολιτικό στόχο μας. Νομίζω ότι αυτό που μας χρειάζεται δεν είναι να αντιπαραθέτουμε τεχνικά την προτεραιότητα σήμερα στήριξης και ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων για σκληρή αντιπολίτευση και ανατροπή του μνημονιακού, πολιτικού σκηνικού με την ανάγκη να δίνουμε κυβερνητική διέξοδο. Σήμερα, μας χρειάζεται όσο ποτέ να τα κάνουμε και τα δύο. Δηλαδή να είμαστε καταρχήν παρόντες στους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες, να προσπαθούμε να τους αναπτύξουμε, να τους συντονίσουμε και να τους κλιμακώσουμε και ταυτόχρονα να τους δίνουμε θετική διέξοδο, με την προβολή και προώθηση ενός ολοκληρωμένου εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου και προγράμματος. Ταυτόχρονα, είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε ότι για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο, χρειάζεται μια κυβέρνηση της αριστεράς και εργατική και λαϊκή εξουσία. Αν δεν το λέμε, τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος να ωφελείται από την κοινωνική δυσαρέσκεια η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή. Αυτός ο συνδυασμός, μαζί με την αναζήτηση των αιτιών της μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και των λύσεων που εμείς προτείνουμε, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την απαξίωση της αριστεράς στη συνείδηση του λαού λόγω της εφαρμογής, στο όνομά της, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντιλαϊκών μέτρων.

Να εμβαθύνουμε, να επικαιροποιήσουμε και να τεκμηριώσουμε ακόμα περισσότερο το πρόγραμμά μας. Θεωρώ ότι σήμερα προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανατροπή των μνημονίων και του πολιτικού σκηνικού που τα υπηρετεί. Ένας τέτοιος στόχος υπηρετεί με συνέπεια τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας να απαλλαχθούν από τη λιτότητα, τη φτώχεια και την ανεργία. Ένας τέτοιος στόχος είναι στην ουσία και βαθιά αντικαπιταλιστικός, αφού αντιπαρατίθεται με τον υπαρκτό σήμερα καπιταλισμό, που η μορφή με την οποία προσπαθεί να στεριώσει και να αναπαραχθεί σήμερα στην ΕΕ είναι ο νεοφιλελευθερισμός – και ειδικά στο φτωχό ευρωπαϊκό Νότο και στη χώρα μας – τα μνημόνια της λιτότητας και της υποτέλειας. Επομένως, χρειαζόμαστε ένα αντιμνημονιακό, προοδευτικό, μεταβατικό πρόγραμμα που θα καταργεί τα μνημόνια, θα διαγράφει το δημόσιο χρέος, θα οδηγεί σε ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος του λαού και όχι των καπιταλιστικών κερδών και θα συγκεντρώσει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και για βαθύτερους οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς, με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Επειδή το πρόγραμμά μας απαιτεί για την εφαρμογή του πρώτα απ΄όλα σπάσιμο του ορίου της Ευρωζώνης, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στη επεξεργασία και προβολή των μέτρων που θα απαιτηθούν στη μεταβατική περίοδο, σε ποιο αποτέλεσμα θα οδηγήσουν, ποια κοινωνικά στρώματα θα ωφεληθούν από αυτά. Όσο αλήθεια είναι ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν πλέον για θετική διέξοδο εύκολες λύσεις, αλλά απαιτούνται σκληρές ρήξεις και αυτό δεν πρέπει να το κρύβουμε, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο αλήθεια είναι ότι, για να εμπνεύσεις τους κουρασμένους, αμήχανους και απογοητευμένους αρριστερούς και ευρύτερα στρώματα του λαού και της νεολαίας, που έχουν αφανιστεί από τα ανθρωποκτόνα μνημόνια, να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια για την ανατροπή, θα πρέπει πρώτα απ΄’ολα να τους πείσεις για τη δική σου πολιτική αξιοπιστία και ότι αυτή η ανατροπή θα τους ανοίξει το δρόμο στην ελπίδα, δηλαδή σε μια καλύτερη ζωή, σε θέσεις εργασίας, σε βελτίωση εισοδημάτων και κοινωνικών πολιτικών, σε αποκατάσταση της δημοκρατίας κλπ. Αλλιώς, αίμα, δάκρυα και πείνα τους προσέφεραν και τους προσφέρουν αφειδώς οι μνημονιακές και νεομνημονιακές δυνάμεις και οι δανειστές της χώρας και δε θα έχουν λόγο να επιλέξουν μόνο για ιδεολογικούς λόγους καλύτερο συνεχιστή και διαχειριστή της δυστυχίας τους, πόσο μάλλον να αγωνιστούν για αυτό.

Επίσης, ττο θέμα της πολιτικής αξιοπιστίας μας στο λαό και τη νεολαία, μπορεί να θωρακιστεί σε μια ουσιαστική αποτίμηση και αυτοκριτική για την πορεία μας, τις μάχες μας, τα λάθη, τις νίκες και τις ήττες μας, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την κυβερνητική περίοδο, για να αξιοποιήσουμε τα θετικά στοιχεία και να διδαχθούμε από τα λάθη μας, για να μην τα επαναλάβουμε στην ενιαία πορεία μας.

Για να είναι πολιτικά αξιόπιστη και κυρίως αποτελεσματική η νέα προσπάθειά μας για την αντιμνημονιακή ανατροπή, θα πρέπει να κάνουμε αυτά που δεν ήθελε να κάνει ή δεν έκανε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα την ταπεινωτική αναδίπλωση και την μνημονιακή μετάλλαξή τους.

Δηλαδή,

Να απευθυνθούμε προπαντός με ειλικρίνεια για συνεργασία και συμπαράταξη στις δυνάμεις της Αριστεράς και νομίζω ότι η πρόταση που διατύπωσε ο επικεφαλής μας Π. Λαφαζάνης για τη συγκρότηση Φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης, είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό πρέπει να συδυαστεί και σε απεύθυνση από τα κάτω για συντονισμό κάθε πολιτικού μετώπου της συγκυρίας ξεχωριστά( ασφαλιστικο, πλειστηριασμοί σπιτιών, ιδιωτικοποιήσεις κλπ).

Να μην περιοριστούμε μόνο σε αυτό το κάλεσμα, αλλά να απευθυνθούμε και σε συνεπείς αντιμνημονιακές δυνάμεις, σε διανοούμενους, καλλιτέχνες, λαϊκές οργανώσεις, ανοιχτά στο λαό, σε όλους όσοι και όσες θέλουν να αγωνιστούν και να συστρατευθούν μαζί μας.

Να έχουμε ως συνολική κατεύθυνση στη δουλειά μας πρωτίστως την αγωνιστική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, αλλά και άλλων κοινωνικών κινημάτων, όχι μόνο για να στηρίξουν την προσπάθεια για αντιμνημονιακή ανατροπή, αλλά και για να μας ελέγχουν ως προς τη συνέπεια λόγων και έργων μας.

Να εργαστούμε με πολιτικό σχέδιο, με νέες επικοινωνιακές πρακτικές και νέα στελέχη για τη συγκρότηση ισχυρού κινήματος νεολαίας, στη βάση των πραγματικών προβλημάτων (εργασία, Παιδεία, μισθοί, εργασιακές σχέσεις, Πολιτισμός, αθλητισμός κλπ). Καμία ανατροπή δε μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, και ποτέ δεν πραγματοποιήιθηκε, αν η νεολαία δεν είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Να οικοδομήσουμε τον υποκειμενικό παράγοντα που μπορεί και πρέπει να προωθήσει όλα τα παραπάνω, δηλαδή τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, με αυτενέργεια από τα κάτω, με δημοκρατία, με συμμετοχή, με κοινωνική και πολιτική εξωστρέφεια, με ανανέωση πρακτικών και προσώπων, με ζωντανές και λειτουργούσες οργανώσεις βάσης και συλλογική λειτουργία των οργάνων, ώστε να μη μπορεί να αυτονομηθεί από τις λειτουργίες του κόμματτος οπιοιαδήποτε ηγετική ομάδα θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ, καλούς αγώνες! Μπορούμε να τα καταφέρουμε!