(Και) το τρίτο μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την Υγεία, Ντάνι Βέργου

0
439

Επιστροφή στην εποχή του Αδώνιδος φέρνει το 3ο μνημόνιο για την Υγεία. Οι δανειστές ξαναπιάνουν το πρόγραμμά τους από εκεί που το άφησαν πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με τη συναίνεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., ακυρώνοντας ό,τι πρόλαβε να αλλάξει μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στον ευαίσθητο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης.

Ειδικότερα, το νέο μνημόνιο για την υγειονομική περίθαλψη:

Επαναφέρει τα 5 ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, αν δεν βρεθούν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα διαχείρισης της ζήτησης στα δημόσια νοσοκομεία.

Επαναφέρει και την αποκλειστική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας χωρίς εξαιρέσεις, μέτρο που είχε νομοθετήσει ο Αδ. Γεωργιάδης, αλλά που με πρόσφατη υπουργική απόφαση ο Π. Κουρουμπλής είχε καταργήσει, επιτρέποντας να συνταγογραφείται το επώνυμο ελληνικό φάρμακο με την εμπορική του ονομασία, σε μια κίνηση στήριξης της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας.

Επανέρχεται η επιτροπή που εισηγείται στους υπουργούς Υγείας τον διορισμό ή τη διακοπή της θητείας των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων, την οποία ο Π. Κουρουμπλής είχε επίσης καταργήσει.

Καταργείται η υπουργική απόφαση του Ιουνίου του 2015, η οποία εναρμονιζόταν με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων και ενσωμάτωνε τοπικά στατιστικά στοιχεία της συνταγογράφησης, βάση των οποίων όριζε τα πλαφόν για τους γιατρούς, θεωρώντας το προνομιακό μέτρο.

Ζητείται μείωση των τιμών των οff patent φαρμάκων (εκείνων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους) στο 50%, αλλά και όλων των γενόσημων στο 32,5% της τιμής πατέντας, με κατάργηση της ρήτρας κεκτημένων δικαιωμάτων για τα φάρμακα που κυκλοφορούσαν ήδη στην αγορά το 2012.

Ανά εξάμηνο θα δημοσιεύεται ενημερωτικό δελτίο τιμών προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ θα αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στα δημόσια νοσοκομεία.

Για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων, επιπλέον, θα καταρτιστεί μέσα στην επόμενη τριετία σχέδιο για την εφαρμογή συστήματος κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (KEN-DRG) ή άλλης διεθνούς τυποποιημένης μεθοδολογίας κοστολόγησης των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασθενείς, το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα νοσοκομεία το 2017 με πλήρη ανάπτυξη μέχρι το 2018.

Τέλος, αναφέρεται ρητά ότι οι ελληνικές αρχές «ως προαπαιτούμενο, δεσμεύτηκαν να επαναφέρουν προηγούμενα βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας», καθώς και να «συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας».

Εφημερίδα των Συντακτών, 13 Αυγούστου 2015