Δελτίο Τύπου

Δήλωση του συντονιστή της ΠΓ της ΛΑΕ, Στάθη Λεουτσάκου, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το καταστροφικό ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» μπροστά στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Στη σημερινή συγκέντρωση για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό Κόλπο και τις ακτές της Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά στο υπουργείο Ναυτιλίας, μετά από το κάλεσμα της ΠΕΝΕΝ, συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, με επικεφαλής τον συντονιστή της ΠΓ Στάθη Λεουτσάκο, το μέλος της ΠΓ Νίκο Γαλάνη και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Τάσο Μαυρόπουλο και Βασίλη Πριμικήρη.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο Στάθης Λεουτσάκος έκανε στους παριστάμενους δημοσιογράφους την ακόλουθη δήλωση:

«Η μόλυνση του Σαρωνικού κόλπου από την βύθιση του πλοίου “Αγία Ζώνη ΙΙ” αποτελεί ένα έγκλημα που θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους της Αττικής, ένα έγκλημα με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

Ζητάμε την άμεση δίωξη και τιμωρία των φυσικών αυτουργών, δηλαδή του πλοιοκτήτη και όσων από το υπουργείο ναυτιλίας παρείχαν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο καράβι αυτό καθώς και των ηθικών αυτουργών δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας.

Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο βωμό του εφοπλιστικού κέρδους, δεν πήραν και δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προλαμβάνονται τέτοιου είδους ατυχήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καμιά από αυτές τις κυβερνήσεις δεν έχει ασκήσει βέτο για λογαριασμό της χώρας μας στην Ε.Ε., για κανένα άλλο θέμα, παρά μόνο σε 2 περιπτώσεις που σχετίζονταν με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Απαιτείται έρευνα σε βάθος για το πώς και ποίοι εξέδωσαν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας για το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο και όλων των συνθηκών που οδήγησαν στο συγκεκριμένο ατύχημα.

Ταυτόχρονα όμως για να αποφευχθούν μελλοντικά ατυχήματα, χρειάζεται ένας βαθύς εκδημοκρατισμός των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας και το σπάσιμο της σαπίλας και της ασυδοσίας που κυριαρχούν πρώτα απ’ όλα στη διακίνηση πετρελαιοειδών, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Ναυτιλία εν γένει με τη θέσπιση διαφανών και αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου της εφοπλιστικής ασυδοσίας και απληστίας».

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ

18/9/2017