Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS-«Μελανές» πρωτιές για την Ελλάδα των μνημονίων

0
203

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

«Μελανές» πρωτιές για την Ελλάδα των μνημονίων με αύξηση των νέων HIV λοιμώξεων και με τους ασθενείς παρατημένους στην τύχη τους

Η 1η Δεκεμβρίου 2016, παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, βρίσκει την Ελλάδα με 453 νέες HIV λοιμώξεις για τους πρώτους 10 μήνες του έτους και με μια συνολική αύξηση στον αριθμό των οροθετικών ατόμων κατά 50 % την τελευταία πενταετία.

Οι συνθήκες πρόσβασης των ασθενών στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα , μέσω των δημόσιων νοσοκομείων είναι απογοητευτικές.

Οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια εξετάσεων σε όλη τη χώρα καθιστούν αδύνατη την παρακολούθηση της πορείας της υγείας των ατόμων.

Τα κονδύλια και η στελέχωση των μονάδων λοιμώξεων βαίνουν συνεχώς μειούμενα, σε πλήρη αντιδιαστολή με την αύξηση των κρουσμάτων.

Η πρόληψη και η διάγνωση έχουν αποκτήσει επετειακό χαρακτήρα για το υπουργείο Υγείας και μόνο ιδιωτικές πρωτοβουλίες, προσπαθούν να παρέχουν τα βασικά σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Τέλος, η στοχοποίηση και στιγματοποίηση των οροθετικών, εξαιτίας της παντελούς απουσίας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης από την πλευρά της πολιτείας, έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών και διακρίσεων.

Το πάγιο αίτημα για ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολικά προγράμματα βρίσκει απέναντι του, τους πλέον συντηρητικούς κύκλους του κυβερνητικού συνασπισμού, αφήνοντας την νεολαία χωρίς πραγματική και ουσιαστική ενημέρωση.

Το AIDS δεν πρόκειται να νικηθεί με ευχές.

Οι οροθετικοί δεν θα πάψουν να στιγματίζονται, μόνο εξαιτίας των καλών προθέσεων και του δικαιωματικού παρελθόντος.

Οι θεραπείες δεν πρόκειται να γίνουν προσβάσιμες, με την λιτάνευση ιερών εικόνων στα δημόσια νοσοκομεία.

Η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να δράσει και να υλοποιήσει άμεσα ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο δράσης για το AIDS.

Ίσως έτσι να σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων

Ίσως έτσι ο έρωτας να ξανασυναντήσει την ζωή.

Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.

1/12/2016