Μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία των συνταξιούχων στην Αθήνα

0
433

Χιλιάδες συνταξιούχοι απ’ όλη τη χώρα – παρά το τσουχτερό κρύο – συγκεντρώθηκαν από τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης στα προπύλαια. Εν συνεχεία πραγματοποίησαν μια μαζικότατη και μαχητική πορεία διαμαρτυρίας προς το Μαξίμου. Μάλιστα τα μπλοκ των διαδηλωτών με την αποφασιστικότητά τους ανάγκασαν την ηγεσία της ΕΛΑΣ να δώσει εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ, που είχαν φράξει στην κορυφή της Ηρώδη του Αττικού, να αποσυρθούν και για πρώτη φορά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια η πορεία να φτάσει και να περάσει μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τη μεγαλειώδη πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων διοργάνωσαν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ- ΕΛΤΑ- Δημοσίου-Επικουρικής ασφάλισης- ΟΣΕ-ΟΑΕΕ- ΝΑΤ- ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ.

Οι χιλιάδες συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεών τους και των άλλων κοινωνικών παροχών, καθώς και για την αύξηση των φορολογικών βαρών τους.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στους διαδηλωτές ήταν: «Με ψίχουλα και ψέματα δε θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε», «Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», «Τα ελλείμματα σε όλα τα ταμεία, είναι οι παροχές στην πλουτοκρατία» και «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών των συνταξιούχων με ομιλίες και δηλώσεις τους κατάγγειλαν το συνεχιζόμενο σφαγιασμό των συντάξεων. Χαρακτήρισαν το «κοινωνικό μέρισμα», που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ψίχουλα ελεημοσύνης σε σχέση με την μνημονιακή λεηλασία των συντάξεών τους από τα δύο μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε σχέση με αυτή που συντελείται με βάση το τρίτο μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων διευκρίνισαν ότι δεν βολεύονται και δεν ξεγελιόνται με πολιτικές φιλανθρωπίας, αλλά αγωνίζονται για την υπεράσπιση και την αναβάθμιση των συντάξεων, των μισθών και των κοινωνικών πολιτικών. Επίσης, ότι ο αγώνας των συνταξιούχων θα συνεχιστεί για την ανατροπή και των τριών συνταξιοκτόνων μνημονίων της λιτότητας και για την απόκρουση του προετοιμαζόμενου από τους δανειστές και την κυβέρνηση 4ου μνημόνιου.

Στην μεγαλειώδη πορεία των χιλιάδων συνταξιούχων, η οποία εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο αντιμνημονιακό συλλαλητήριο, δείχνοντας το δρόμο του γενικού λαϊκού ξεσηκωμού για μια προοδευτική και δημοκρατική αντιμνημονιακή ανατροπή στη χώρα, έδωσαν το παρόν και εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη τους πολλά στελέχη της ΛΑ.Ε., μεταξύ των οποίων ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Παναγιώτης Λαφαζάνης, το μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και πρώην Υπουργός κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, το μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και πρώην Υποδιοικητής ΙΚΑ Γιάννης Δούκας. Επίσης τα μέλη της ΠΓ Στάθης Λεουτσάκος, Τάσος Κανταράς, Σόφυ Παπαδόγιαννη και Δέσποινα Σπανού.