Η εκδήλωση της ΛΑΕ για την εργασιακή και ασφαλιστική κατεδάφιση (βίντεο)

0
1317
εκδήλωση εργασιακά ασφαλιστικά

7 Χρόνια μνημόνια – 7 χρόνια εργασιακής & ασφαλιστικής κατεδάφισης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2017, στην αίθουσα του 1ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα), η εκδήλωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας με θέμα: «7 χρόνια μνημόνια, 7 χρόνια εργασιακής και ασφαλιστικής κατεδάφισης».

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων του Παντείου, Γιάννης Κουζής και ο πρώην γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς. Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (Π.Γ.) της Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρης Στρατούλης. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Γιάννης Δούκας, μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. και πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ.

Ο καθηγητής, Γιάννης Κουζής, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών επί των εργασιακών σχέσεων από τη δεκαετία του 1980 και μετά, μέχρι φυσικά την «εποχή των μνημονίων». Επίσης, ο κ. Κουζής τοποθετήθηκε στη «χαμένη ευκαιρία» που υπήρξε κατά την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για την αποκατάσταση της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα δημιουργούσε τετελεσμένα και έναν ισχυρό συμβολισμό στο πεδίο της αγοράς εργασίας.

Ο Γιώργος Ρωμανιάς ανέλυσε τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των δεκάδων νομοθετικών αλλαγών οι οποίες έχουν γίνει στο ασφαλιστικό Δίκαιο από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης και – επί σειρά ετών – πρώην επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ σε θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρθηκε στις «δρεπανηφόρες» διατάξεις του 3ου μνημονίου και κατέδειξε τόσο τα σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων αποτελέσματά του, όσο και τις δραματικές επιπτώσεις επί των συντάξεων.

eshea_ekdilosi_lae_ergasiaka_asfalistika

Ο Δημήτρης Στρατούλης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, αναφέρθηκε στις δραματικές μεταβολές που επιφέρει το 3ο μνημόνιο σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, σε συνέχεια των «θανάσιμων» πρώτων δύο μνημονίων. Επίσης, ο κ. Στρατούλης, επεξηγώντας ότι χωρίς έξοδο από το Ευρώ δεν δύναται να ενισχυθούν ξανά τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων επικεντρώθηκε στα βασικά σημεία της εναλλακτικής πρότασης από την πλευρά της ΛΑ.Ε. για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Ακολουθούν όλες οι παρεμβάσεις σε video