Εκδήλωση ΛΑΕ Θεσσαλονίκης για το Προσφυγικό (14/12)

0
401

Εκδήλωση/Ανοιχτή συζήτηση της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης

για το προσφυγικό ζήτημα και την ΕΕ

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες/μετανάστες/ριες

Με την είσοδο του χειμώνα, το πρόσωπο των μνημονίων και της αντιπροσφυγικής/αντιμεταναστευτικής πολιτικής δείχνει πιο βάρβαρο. Η αναλγησία της κυβέρνησης, η οποία έχει προσανατολιστεί αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των δανειστών και στην υλοποίηση νέων επαχθών κοινωνικών μέτρων, απειλεί τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες.

Στους πρόσφυγες που ζουν σε χιονισμένες και παγωμένες σκηνές, και εξεγείρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, προτείνει τη δημιουργία ειδικών κέντρων κράτησης «παραβατικών» προσφύγων και μεταναστών, ώστε να φυλακίζει όσους ακόμη και τα δικαστήρια αφήνουν ελεύθερους, παρακάμπτοντας έτσι κάθε νομική πρόνοια του «κράτους δικαίου».

Με αφορμή αυτά, η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Τετάρτη, 14 Δεκέμβρη, στις 7μμ, εκδήλωση/ανοιχτή συζήτηση, με θέμα:

“Πρόσφυγες, μετανάστες και φτωχοίσε μια αφιλόξενη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απάντηση της Αριστεράς”

Ομιλητές:

Άλκης Αντωνιάδης (Επιτροπή Πολιτικού σχεδιασμού ΛΑΕ)

Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”)

Μάνια Μπαρζέφσκι (Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ)

Δημήτρης Σαραφιανός (Πολιτική Γραμματεία ΛΑΕ)

Παρεμβαίνει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) (Αριστοτέλους 32, γωνία με Ολύμπου).

Έκκληση για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες/μετανάστες/στριες

 

Η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη ήταν πάντα η δύναμη του δικού μας κόσμου. Ενός κόσμου που αντιστέκεται και προσπαθεί να οργανώσει την απάντησή του απέναντι στην επίθεση που δέχεται, τόσο στο εισόδημα όσο και στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του.

Αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/στριες είναι οι αποδέκτες και τα κατεξοχήν θύματα της βιαιότητας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των  πολέμων. Μετά και τη συμφωνία του Μαρτίου 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και το οριστικό κλείσιμο της διόδου προς τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Οι συνθήκες διαβίωσης στα «κέντρα κράτησης», είναι άθλιες και οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια, μεγάλες.

Δίπλα σε αυτούς και αυτές, λοιπόν, καλούμαστε να σταθούμε με συντροφικότητα. Το συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης που είχε ξεδιπλωθεί από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, τόσο στα νησιά όσο και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, πρέπει να συνεχιστεί.

Λόγω της περιόδου που διανύουμε (χειμώνας) υπάρχει μεγάλη ανάγκη στα camps για:

αδιάβροχα, παπούτσια (αντρικά, γυναικεία και παιδικά), κάλτσες, εσώρουχα, κουβέρτες, σλίπινγκ μπαγκ.

Επίσης, πολύ σημαντικά είναι τα σακίδια πλάτης, ενώ ποτέ δεν παύει να υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, μωρομάντηλα), τρόφιμα μακράς διαρκείας, για καφέ, τσάι, ζάχαρη.

Πολύ σημαντική είναι και η προσφορά σε βρεφικά είδη (τόσο για ρουχισμό/πάνες όσο και για τρόφιμα: κρέμες, γάλα σε σκόνη).

Τα είδη πρώτης ανάγκης θα συγκεντρώνονται στα κεντρικά γραφεία της Λαϊκής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Εγνατίας 75, 4ος όροφος, πρωινές ή και απογευματινές μετά από συνεννόηση στο 2310- 271321) και θα μεταφερθούν στα camps από κλιμάκιο συντρόφων και συντροφισσών της Λαϊκής Ενότητας σε μια προσπάθεια να «σπάσει» η απαγόρευση που έχει στην ουσία επιβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε αλληλέγγυους/ες, πλην των «πιστοποιημένων ΜΚΟ».

Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης