Είσαι άνεργος;; Θα πληρώσεις! Το νέο δόγμα Τσίπρα – Διακίνηση φυλλαδίου της ΛΑΕ Νίκαιας στον ΟΑΕΔ

0
326

Το κείμενο μοίρασαν μέλη της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκαιας, στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου:

«Ολοκληρώθηκε και ο τελευταίος κύκλος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «Θεσμούς» με…επιτυχία όπως δήλωσαν οι κυβερνητικοί επρόσωποι. Μέτρα και αντίμετρα για μια ακόμα μια φορά στη πλάτη του εργαζόμενου, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Στη κορυφή της πυραμίδας όμως για τη κυβέρνηση παραμένουν οι άνεργοι. Όσα τεχνητά πλεονάσματα και όσες κατασκευασμένες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ και να μας παρουσιάσουν,η αλήθεια παραμένει σκληρή και εκκωφαντική

Πάνω από 1,650,000 καταγεγγραμένους άνεργους, συνολικά πάνω από 2,000,000 άνεργοι. Για τους νέους κάτω των 25 ετών η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από το 60%. Πάνω από 52,400 άνεργοι πτυχιούχοι δίνουν τη «μάχη του βιογραφικού» για δύο χρόνια. Μόνο το 16% αυτών των ανέργων παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Επίδομα ανεργίας στους νέους έως 29, ΤΕΛΟΣ!

Στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της «απομείωσης των δαπανών» λοιπόν, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια απόφαση-σκάνδαλο! Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 57 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’), καταργείται το άρθρο 2 του ν. 1545/85 (ΦΕΚ 91 Α’), δηλαδή η καταβολή του ειδικού επιδόματος στους νέους. Προφανώς αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε μέσα σε μια νύχτα αλλά είναι κομμάτι της συμφωνίας που πρόσφατα ολοκληρώθηκε. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αλλά η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών βρίσκεται στο 44,2%, στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών στο 33,2% (πηγή: ΙΝΕ-ΓΣΕΕ). Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσουν εκεί-στόχος είναι η πλήρης κατάργηση του επιδόματος ανεργίας στα πλαίσια του «εξορθολογισμού».

Το γεγονός αυτό δεν είναι ξεκομμένο από το κάδρο των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θεσμοθετεί σημαντικές τομές που διευρύνουν την ανακύκλωση της ανεργίας, περιορίζουν τα δικαιώματα των ανέργων και εδραιώνουν τις ελαστικές μορφές εργασίας. Ήδη, το εργασιακό τοπίο περιγράφεται από άθλιες συνθήκες εργασίας, μισθούς πείνας και υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και τώρα με το νέο εργασιακό μετατρέπεται σε εργασιακό καθεστώς, προσυπογράφοντας τους όρους κοινωνικής καταστροφής για τον κόσμο της εργασίας και ειδικά για την νέα γενιά. Οι τομές αυτές που επιχειρεί η κυβέρνηση, δεν αφήνουν στο απυρόβλητο και τους ανέργους, αφού στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, τους μετατρέπουν σε πολιορκητικό κριό διάλυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς τους εισάγουν στην αγορά εργασίας σε καθεστώς «ωφελούμενου», σε καθεστώς εξαίρεσης από το εργατικό δίκαιο και με αμοιβή υποκατώτατου μισθού. Με αυτό τον τρόπο, υποκαθίστανται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα χιλιάδες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, από προσωρινές, οι οποίες μάλιστα γίνονται το άλλοθι για την προκλητική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων – των πραγματικά – ωφελούμενων από τα δεκάδες προγράμματα ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ.

Η ΛΑΕ στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των ανέργων. Καλούμε την άνεργη πλειττόμενη πλειοψηφία να στρατευτεί στο πλευρό των εργαζόμενων αυτού του τόπου στο αγώνα για ανατροπή της κυβέρνησης, παύση των αντεργατικών-αντικοινωνικών πολιτικών που επιβάλλει η Ε.Ε και η Ευρωζώνη και στη πάλη για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή. Οι άνεργοι αυτού του τόπου αποτελούν κρίσιμη μαγιά κοινωνικών αντιστάσεων. Οι νέοι επιστήμονες, οι ανιδείκευτοι εργατοτεχνίτες, οι μακροχρόνια άνεργοι-πρώην εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας σύγχρονης κοινωνικής δυναμικής που θα παρασύρει σαν τσουνάμι τη κυβέρνηση και τις πολιτικές της.

Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου παλεύουν από κοινού για:

Α) Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

β) Δουλειά με δικαιώματα και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη

γ) Πλήρη εργασιακή κατοχύρωση και συλλογικά εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους σε προγράμματα προσωρινής κοινοφελούς εργασίας

δ) Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα το 83% των ανέργων να στερείται επιδόματος.

ε) Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.

στ) Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.

ζ) Να αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο.

η) Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».