Γ. Τόλιος: H «έξοδος στις αγορές» είναι πορεία προς το βάθος του τούνελ. Μόνο η διακοπή πληρωμής του χρέους και η αποδέσμευση από το ευρώ, οδηγούν σε έξοδο από την κρίση.

0
530
γιάννης τόλιος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος Π.Γ. της ΛΑΕ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, μιλώντας στο Art Τv, στην εκπομπή της Φρατζ. Σαβοργινάκη, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα νέο success story, ανάλογου εκείνου της ΝΔ το 2014, με τη λεγόμενη “έξοδο στις αγορές”! Δηλαδή την προσφυγή σε νέο δανεισμό από τους διεθνείς τοκογλύφους – δανειστές. Ωστόσο αποσιωπά τρία κρίσιμα προβλήματα, επιχειρώντας να παραπλανήσει το λαό:

Α) Οι «αγορές» είναι πάντα  … ανοικτές, αρκεί να πληρωθούν το επιτόκιο που ζητούν. Και το επιτόκιο που η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει, με υψηλή προμήθεια την εταιρία Ρότσιλνδ και σε έξι αναδόχους διεθνείς τράπεζες, είναι πολύ ακριβό. Φτάνει κοντά στο 5%, το πιο ακριβό από όλες τις χώρες της ευρωζώνης και ΕΕ.

Β) Το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι ο νέος δανεισμός και μάλιστα ακριβός, αλλά η διακοπή πληρωμής του επαχθούς χρέους και των τεράστιων τοκοχρεολυσίων (ξεπερνούν 15 δισ. ευρώ το χρόνο), που στραγγαλίζουν την οικονομία, απομυζούν τα λαϊκά εισοδήματα και λεηλατούν τη δημόσια περιουσία. Στην ουσία η έξοδος στις αγορές είναι “μαϊμού λύση”, από τη στιγμή που το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι το χρέος “είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο”!

Γ) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλος ο “θίασος” των μνημονιακών κομμάτων της Βουλής με επικεφαλής τη ΝΔ, εμμένουν στην πολιτική παραμονής “πάση θυσία” στην ευρωζώνη, με την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων, φτωχοποιώντας μισθωτούς και συνταξιούχους, εξανδραποδίζοντας τη νεολαία, καταβαραθρώνοντας την οικονομία και καταργώντας στην πράξη την εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

Η ΛΑΕ σταθερά και σθεναρά τονίζει ότι με αυτές τις πολιτικές δεν υπάρχει μέλλον για τον λαό και τη χώρα. Στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και αντιστάσεις των λαϊκών στρωμάτων κατά των Μνημονιακών μέτρων. Θεωρεί ότι η κατάργηση της λιτότητας και των Μνημονίων, η διακοπή πληρωμής του χρέους και η αποδέσμευση από τη “φυλακή της ευρωζώνης”, αποτελούν αφετηριακά βήματα για μια ελπιδοφόρο έξοδο της χώρας από την κρίση».

Το Γραφείο Τύπου

25/7/2017