Γιάννης Δούκας: Η συρρίκνωση των συντάξεων είναι στην πρώτη γραμμή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων

0
391

Η ομιλία του Γιάννη Δούκα, μέλους της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. και πρώην υποδιοικητή του ΙΚΑ, στην ημερίδα για το ασφαλιστικό σύστημα που πραγματοποίησε στις 15/2/2017, η ΑΓΣΣΕ.

Όλες οι κυβερνήσεις από τη δεκαετία του ‘50 μέχρι και σήμερα χρησιμοποίησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για άλλους σκοπούς απ’ αυτό της συλλογικής αποταμίευσης των ασφαλισμένων. Έτσι τα αποθεματικά των ταμείων έμειναν για δεκαετίες με ελάχιστο επιτόκιο, λεηλατήθηκαν λίγο πριν το 2000 από τη φούσκα του χρηματιστηρίου, λεηλατήθηκαν με τα δομημένα ομόλογα μετά το 2000 και τέλος είχαμε και το κούρεμα του 2012. Αυτό το τελευταίο δεν ήταν άπαξ αλλά συνεχίζεται ακόμη και σήμερα καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μετατρέψει η ίδια τις καταθέσεις σε ομόλογα και αν κάποιο ταμείο θελήσει μέρος των αποθεματικών του η ΤτΕ σπάει ομόλογα στην τιμή αγοράς και το χάσιμο χρεώνεται στο ταμείο. Αυτό έχει τις ρίζες του πολλές δεκαετίες πίσω καθώς η ΤτΕ από θεματοφύλακας των αποθεματικών μετατράπηκε με νόμο σε διαχειριστή τους.

Όλες οι κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έβλεπαν να έρχονται αντί να στρέψουν στην αύξηση των πόρων κατευθύνθηκαν στη μείωση των ασφαλιστικών παροχών. Αυτό έκανε ο νόμος Σιούφα το 1992, ο νόμος Ρέππα το 2002, ο νόμος Πετραλιά το 2008, ο νόμος Λοβέρδου το 2010, αυτό έκανε ο πρώτος νόμος 4336 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015 και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτός ο τελευταίος όπως και ο νόμος Λοβέρδου έφεραν και στη χώρα μας το σύστημα των τριών πυλώνων. Σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι στα χρόνια των μνημονίων η συρρίκνωση των συντάξεων και εν γένει των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ήταν στην πρώτη γραμμή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Τα χρόνια των μνημονίων οι συντάξεις μειώθηκαν πάνω από δέκα φορές και το ίδιο προδιαγράφεται και τώρα κάτω από τις πιέσεις των δανειστών για δραστική μείωση της προσωπικής διαφοράς στις παλαιές συντάξεις.

Για μας το θέμα του ασφαλιστικού δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μειώνοντας τις παροχές πράγμα που άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί τόσες φορές όσες ήταν και οι ανάλογες παρεμβάσεις. Οι παροχές μειώθηκαν πολλές φορές αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Επιπρόσθετα η μείωση των συντάξεων συμβάλλει αρνητικά στην οικονομία καθώς μείωση των συντάξεων σημαίνει μείωση της ζήτησης, μείωση της κατανάλωσης, σημαίνει βάθεμα της ύφεσης. Για μας το θέμα του ασφαλιστικού είναι ζήτημα αύξησης των πόρων. Αν δεν μειωθεί η ανεργία, αν δεν αυξηθούν οι μισθοί, αν δε σταματήσει η λιτότητα και αν δεν αντιμετωπιστεί η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή το πρόβλημα θα οξύνεται. Και τα ερωτήματα που αναπόφευκτα ζητάνε απάντηση: Είναι δυνατόν σε συνθήκες μνημονίων καιλήψη μέτρων σαν αυτά που ζήσαμε να υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας; Είναι δυνατόν στις ίδιες αυτές συνθήκες να αυξηθούν οι μισθοί; Ή μήπως είναι δυνατόν να αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας;

Η απάντηση στα ερωτήματα είναι αρνητική. Για να γίνουν τα παραπάνω θα πρέπει πρώτα απ’ όλα η χώρα να αποκτήσει τη νομισματική της κυριαρχία. Θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη, να ανακτήσει τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος που σήμερα είναι παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να τυπώσει δικό της νόμισμα. Η νομισματική κυριαρχία και το εθνικό νόμισμα μαζί με άλλα μέτρα που δεν υπάρχει ο χρόνος για να αναλυθούν θα συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των μισθών και συνακόλουθα των εισφορών και των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος.

Για μας λοιπόν το ασφαλιστικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές και μέχρι σήμερα οι επιλογές αυτές μας πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Τέλος, όλες οι συνταξιουχικές οργανώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε μαζικούς και ενωτικούς αγώνες ενάντια σ’ αυτά που τους ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές αλλά και στη διεκδίκηση και προβολή μιας εναλλακτικής πρότασης στον αντίποδα των πολιτικών που μέχρι σήμερα εφαρμόζονται.