Β. Πριμικήρης: Μήνυμα της ΛΑΕ στους Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς

0
808

Του Βασίλη Πριμικήρη

Η ΛΑΕ εύχεται σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς ΥΓΕΙΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ.

Η ΛΑΕ καλεί όλους τους Έλληνες της ξενιτιάς να στρατευθούν όπου κι αν βρίσκονται, ώστε το 2017 να γίνει μια χρονιά νικηφόρων αγώνων και ανατροπών για μια άλλη δίκαιη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα την Ευρώπη και τον Κόσμο.

Αγαπητοί συμπατριώτες, Έλληνες και Ελληνίδες της Διασποράς, στην πατρίδα μας ζούμε καταστάσεις φοβερά δύσκολες. Η χρονιά που μας πέρασε σημαδεύτηκε από τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα από τις δυνάμεις εκείνες που προωθούν και στη χώρα μας τις συνταγές του πιο σκληρού και άγριου νεοφιλελευθερισμού.

Η ανεργία και η φτώχεια μπήκαν για τα καλά στη ζωή του μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων. Οι πολιτικές λιτότητας οι μνημονιακές πολιτικές εκ των πραγμάτων πλήττουν βασικά και κύρια τα πλατιά λαϊκά στρώματα, όλο τον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου. Αυτές οι απαράδεκτες πολιτικές επηρεάζουν σημαντικά και τους έλληνες της διασποράς. Δεν είναι τυχαίες οι περικοπές στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, το κλείσιμο των προξενείων και η φοροεπιδρομή σε όλους τους απόδημους που έτυχε να έχουν στην Ελλάδα μια κάποια μικρή ακίνητη περιουσία, που απέκτησαν με αίμα και θυσίες δεκαετιών στη ξενιτιά. Σήμερα, δυστυχώς και πάλι οι Έλληνες παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς λόγω της δυσβάστακτης μνημονιακής πραγματικότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Για μια φορά ακόμα ο ελληνικός λαός και η νεολαία του βαδίζουν στο δρόμο της ξενιτιάς. Η διαφορά είναι, ότι σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών που ωθούνται στη μετανάστευση δεν είναι οι χειρώνακτες όπως στη δεκαετία του ’60, αλλά εξειδικευμένο προσωπικό με υψηλή ακαδημαϊκή και επιστημονική κατάρτιση και άλλους τίτλους σπουδών.

Η ΛΑΕ αντιλαμβάνεται ότι ο Ελληνισμός της διασποράς είναι «μία άλλη Ελλάδα» έξω από τα σύνορα της χώρας. Πολλοί από τα 6,5 εκατ. Έλληνες της Διασποράς βιώνουν καταστάσεις όπως όλοι οι οικονομικοί μετανάστες. Ζουν στην καθημερινότητά τους τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις θέλησαν τον Ελληνισμό της Διασποράς αποκομμένο, να βλέπει με ουδετερότητα τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα και να ενισχύει οποιαδήποτε επιλογή έθετε η κυβέρνηση της Μητρόπολης.

Μία σύγχρονη και δημοκρατική αντίληψη πρέπει να αναφέρεται στον Ελληνισμό της Διασποράς και να τον εντάσσει οργανικά στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς δημοκρατικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Η ΛΑΕ πιστεύει πως μια αριστερή προοδευτική και πατριωτική πολιτική για τον Ελληνισμό της Διασποράς πρέπει να στοχεύει:

1) Στην ενίσχυση της παρουσίας του στο εξωτερικό μακριά από λογικές αυτοαπομόνωσης.

2)Στην στήριξη και τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Σχολεία ενταγμένα στο εκπαιδευτικό σχεδιασμό των χωρών υποδοχής.

3) Στην διατήρηση των πολιτισμικών παραδόσεων και δεσμών με την Ελλάδα.

4) Στην θεσμοθέτηση των οργανικών του σχέσεων με την Ελλάδα. Λέμε ΝΑΙ στο δικαίωμα της ψήφου με ορισμένες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν το δημοκρατικό αυτό δικαίωμα.

5) Στην ομαλή επανένταξη των παλιννοστούντων Ελλήνων στην ελληνική κοινωνία. Πολιτική και οικονομική επανένταξη

6) Βοηθάμε την αυτό-οργάνωση των Ελλήνων της Διασποράς και ενισχύουμε τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα ( κοινότητες και ομοσπονδίες) όπως και το ΣΑΕ ( Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) εφόσον αποκοπή από την κυβερνητική χειραγώγηση και αναπτύξει τον διεκδικητικό του χαρακτήρα κατά κύριο λόγο.

Η ΛΑΕ καλεί όλους τους Έλληνες της Διασποράς να στρατευθούν όπου κι αν βρίσκονται, ώστε το 2017 να γίνει μια χρονιά νικηφόρων αγώνων υπέρ του κόσμου της εργασίας για μια άλλη δίκαιη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα . Ειδικότερα οι έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στις χώρες της Ε.Ε εκτός των άλλων κοινωνικών αγώνων που θα κάνουν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους των χωρών υποδοχείς επιβάλλεται να παλέψουν για να ανατραπεί αυτή η Ευρώπη.

Η Λαϊκή Ενότητα θα βρεθεί πάντα στο πλευρό των Ελλήνων της Διασποράς και θα υποστηρίξει την επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων τους στις χώρες υποδοχής.

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες η ελπίδα για την Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, στη προσπάθειά τους για την συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα απαλλάξει τη χώρα μας από τα μνημόνια και τους διεθνείς τοκογλύφους και σ΄ αυτή την προσπάθεια μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα και οι Έλληνες/δες της ξενιτιάς.

Αθήνα

31/12/2016