Ανακοίνωση της ΛΑ.Ε. Θεσσαλονίκης

0
1388

Η περίοδος που διανύουμε με την προσπάθεια παγίωσης του μνημονιακού μονόδρομου και την απαξίωση της έννοιας της Αριστεράς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την ενότητα δράσης όλης της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και τη συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου για να φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Η κατεύθυνση αυτή είναι ακόμα πιο αναγκαία στους χώρους της νεολαίας και στα πανεπιστήμια όπου απαξιώνεται το μέλλον αυτής της χώρας και οι νεολαίοι εξωθούνται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής ή ως μετανάστες στο εξωτερικό.

Αντί γι’αυτό βλέπουμε να αποτυπώνονται στα πανεπιστήμια πολιτικές και πρακτικές ακραίου σεχταρισμού από συγκεκριμένες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που κινούνται ιδίως στο πλαίσιο της νΚΑ.

Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα επιχειρείται μια ποιοτική τομή: απόπειρες διαγραφής φοιτητών μελών της ΛΑ.Ε που εδώ και χρόνια συμμετέχουν στα ΕΑΑΚ, άρνηση οποιασδήποτε ευρύτερης συνεργασίας και λειτουργία των σχημάτων ως μονοκομματικών παρατάξεων, πρακτικές πρωτοφανείς για τα σχήματα των ΕΑΑΚ.

Αποκορύφωμα αυτής της λογικής η απρόκλητη επίθεση κατά τη διάρκεια διαδικασίας των ΕΑΑΚ στη Θεσσαλονίκη σε φοιτητές μέλη των ΕΑΑΚ που ανήκουν στη ΛΑ.Ε και ανένταχτους αγωνιστές, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους. Πρωτόγνωρο μάλιστα είναι το γεγονός ότι χτυπήθηκαν στοχευμένα συντρόφισσες. Δεν αναφερόμαστε στις ακριβείς διαστάσεις του σοβαρότατου αυτού γεγονότος για να μην τύχει εκμετάλλευσης από δυνάμεις που θέλουν να χτυπήσουν την αριστερά.

Οι πρακτικές αυτές πρέπει να καταγγελθούν απερίφραστα και καλούμε όλες τις δυνάμεις του κινήματος να τις καταγγείλουν. Βλάπτουν την ριζοσπαστική αριστερά στο σύνολό της. Θεωρούμε ότι οι όποιες διαφορές στις πολιτικές εκτιμήσεις, τις θέσεις, τις στρατηγικές δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μάχη μεταξύ εχθρικών μηχανισμών. Μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της δοκιμασίας των διαφορετικών πρακτικών στο κίνημα, μέσω της κοινής δράσης, της ενιαιομετωπικής πρακτικής, της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι η κυβέρνηση, οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί και οι μνημονιακές πολιτικές εξαθλίωσης του λαού και της νεολαίας που επιβάλλουν.

ΛΑ.Ε Θεσσαλονίκης

11/4/2017