«Ένοχη σιωπή» της κυβέρνησης σε σχέση με τα αναπάντητα ερωτήματα από την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

0
270

Δελτίο Τύπου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου

«Ένοχη σιωπή» της κυβέρνησης σε σχέση με τα αναπάντητα ερωτήματα από την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

Περίπου μια εβδομάδα μετά την αμερικάνικη επίθεση με 59 βλήματα Τόμαχοκ σε βάρος της Συρίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξακολουθεί να εμμένει σε μια πολιτικά «ένοχη» σιωπή, σε σχέση με τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν και μέχρι στιγμής αναζητούν απαντήσεις από τους αρμοδίους, οι οποίοι, όμως, εσκεμμένα «κωφεύουν».

Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αρνείται να απαντήσει κατά πόσο οι αρμόδιοι υπουργοί γνώριζαν και ενέκριναν την εκτόξευση των Τόμαχοκ από τα αμερικάνικα αντιτορπιλικά από το νότιο Αιγαίο (ελάχιστα έξω από τα εθνικά χωρικά ύδατα των έξι μιλίων, αλλά σαφώς εντός του ελληνικού FIR, στην περιοχή της Σούδας στην Κρήτη).

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μένει στο «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν μίλησα», παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αμερικανικές πλατφόρμες εκτόξευσης όπλων, είτε εναέριες είναι, είτε θαλάσσιες, χρησιμοποιούν το Αιγαίο και το ελληνικό FIR για να εκτοξεύσουν επίθεση κατά τρίτου κράτους, μετατρέποντας ξανά τη χώρα μας σε ευρωατλαντικό «οικόπεδο».

Η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου εντείνει τις ανησυχίες ως προς τους χειρισμούς σε ζητήματα μείζονος σημασίας, τόσο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όσο και για την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με το σύνολο των υπόλοιπων μνημονιακών κομμάτων της Βουλής μοιάζουν να δίνουν «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, που επιζητούν την επιβολή των δικών τους όρων σε κράτος κυρίαρχο, όπως είναι η Συρία.

Οι διαρκείς και χωρίς «δεύτερη κουβέντα» εκχωρήσεις της κυβέρνησης καταγράφονται και μέσα από το πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου στην Ισπανία, όπου ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με άλλους έξι ηγέτες χωρών – μελών της ΕΕ δήλωσαν αναίσχυντα την αμέριστη στήριξη τους, στις ιμπεριαλιστικές και εκτός διεθνούς Δικαίου επικίνδυνες για την ειρήνη πρακτικές και σχεδιασμούς των ΗΠΑ του Ντ. Τραμπ.

Το φιλειρηνικό κίνημα και ολόκληρος ο ελληνικός λαός καλούμαστε να αντισταθούμε σε αυτές τις λογικές, που όχι μόνο στρέφονται εναντίον κυρίαρχης χώρας αλλά γενικότερα υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.

11/4/2017